Post Views:
555
Prima viță de vie ce a apărut în spațiul în care este astăzi România era vița de vie sălbatică, cu aproximativ câteva mii de ani în urmă, data estimată de cercetători fiind 7000 î.Hr.
Geto-dacii serveau vinul în coarne de bou sau ulcele lucrate special pentru evenimente, doar în cadrul unor ceremonii.
Odată cu venirea romanilor, s-au plantat alte soiuri de viță de vie și s-au dezvoltat tehnologiile de prelucrare a strugurilor.
În 1883 a fost o invazie a unor insecte care distrugeau recoltele de struguri, afectând și România, care se estimează că deținea aproximativ 100.000 de hectare de viță. După invazie, câțiva consilieri francezi au introdus noi soiuri de viță de vie, ajutând la refacerea lor, printre care se numără: Merlot, Chardonnay, Pinot Noir, Cabernet Sauvignon sau Sauvignon Blanc.
În perioada comunismului a avut loc un alt val care a afectat cultirile de viță de vie, de data aceasta conducătorii au decis să elimine toate soiurile străine.
Conform cercetărilor științifice, vinul influențează direct funcționarea aparatului digestiv, circulator și nervos. Consumat cu moderație, vinul ajută la intensificarea circulației sangvine la nivel capilar, reduce stresul și depresia, favorizează digestia reglând pH-ul sucului gastric și are efect antioxidant. În plus, boabele de struguri conțin numeroase vitamine (A, B1, B2, B6, PP, C) și săruri minerale.
Pivnita Savu este o cramă de familie cu origini în Ciumbrud de mai bine de 100 de ani.
Proprietarii cramei susțin că ”înainte de a pune piciorul în vie, mâinile pe strugure, vinul în pahar, trebuie să începem cu o viziune și cu un gust care să răspundă la o întrebare. În tot ceea ce facem, dorim să venim în întâmpinare cu o nouă experiență, nu doar cu o nouă sticlă de vin.”
Vezi mai multe informații despre vinurile românești de la Pivnița Savu pe Facebook sau Instagram
Crama Dealul Dorului deține un spațiu generos săpat în inima dealului, unde vinurile sunt depozitate la temperaturi optime pentru maturare, așteptând momentul cel mai bun pentru a fi livrate clienților.
Printre soiurile de struguri folosite în producție vinului Muscat Ottonel, Riesling Italian, Merlot, Cabernet Sauvignon și Burgund Mare. Pentru a dezvolta un proiect ambițios, în următorii doi ani, producărul local își dorește să introducă în producție încă 26 de hectare de viță de vie cu soiurile de mai sus, dar și Fetească Neagră, Chardonnay și Sauvignon Blanc.
Vezi mai multe informații despre vinurile românești de la Crama Dealul Dorului pe Website sau Instagram
Text scris de: Andreea Daniela