Prima viță de vie ce a apărut în spațiul în care este astăzi România era vița de vie sălbatică, cu aproximativ câteva mii de ani în urmă, data estimată de cercetători fiind 7000 î.Hr.
Geto-dacii serveau vinul în coarne de bou sau ulcele lucrate special pentru evenimente, doar în cadrul unor ceremonii.
Odată cu venirea romanilor, s-au plantat alte soiuri de viță de vie și s-au dezvoltat tehnologiile de prelucrare a strugurilor.
În 1883 a fost o invazie a unor insecte care distrugeau recoltele de struguri, afectând și România, care se estimează că deținea aproximativ 100.000 de hectare de viță. După invazie, câțiva consilieri francezi au introdus noi soiuri de viță de vie, ajutând la refacerea lor, printre care se numără: Merlot, Chardonnay, Pinot Noir, Cabernet Sauvignon sau Sauvignon Blanc.
În perioada comunismului a avut loc un alt val care a afectat cultirile de viță de vie, de data aceasta conducătorii au decis să elimine toate soiurile străine.
Conform DEX o ie este o bluză femeiască caracteristică portului național românesc, confecționată din pânză albă de bumbac, de in sau de borangic și împodobită la gât, la piept și la mâneci cu cusături alese, de obicei în motive geometrice, cu fluturi, cu mărgele etc.
Meștesugul iei românești a fost transmis din generatie în generație prin viu grai, iar acest lucru a dus la îmbogățirea aspectului său. Astfel, diferite motive și modele au fost introduse în fiecare regiune țării, fiecare având semnificații adânc înrădăcinate în cultura și obiceiurile locuitorilor din zona respectivă.
Conform cercetărilor științifice, vinul influențează direct funcționarea aparatului digestiv, circulator și nervos. Consumat cu moderație, vinul ajută la intensificarea circulației sangvine la nivel capilar, reduce stresul și depresia, favorizează digestia reglând pH-ul sucului gastric și are efect antioxidant. În plus, boabele de struguri conțin numeroase vitamine (A, B1, B2, B6, PP, C) și săruri minerale.
Pivnita Savu este o cramă de familie cu origini în Ciumbrud de mai bine de 100 de ani.
Proprietarii cramei susțin că ”înainte de a pune piciorul în vie, mâinile pe strugure, vinul în pahar, trebuie să începem cu o viziune și cu un gust care să răspundă la o întrebare. În tot ceea ce facem, dorim să venim în întâmpinare cu o nouă experiență, nu doar cu o nouă sticlă de vin.”