Post Views: 1.267
Din cauza inundațiilor și pentru a controla nivelul râului s-a propus construcția unui baraj – Barajul Zetea, construcție ce a durat mai bine de 15 ani, cu finalizare în anul 1992.
În prezent barajul este ca un scut împotriva inundațiilor pentru micile sate parcă uitate într-un colț de lume situat în valea Târnavei Mari.
Barajul si lacul Zetea se află situate în localitatea a cărui nume il poartă, Zetea, din județul Harghita, fiind singurul lac artificial din zona turistică Târnava Mare.
Barajul are o capacitate totală de 44 milioane metri cubi de apă, cu un flux permanent de aproximativ 20% din capacitate, astfel captând surplusul de apă din râuri, reușind să păstreze sub control inundațiile pe care le-ar putea provoca.
Lacul este înconjurat de o coroană de verdeață ce se inalță la ceruri pe culmile Munților Harghitei și Munților Gurghiului din vestul Carpaților Orientali.
Turiștii sunt atrași de frumusețea locului, dar și posibilitățile de agrement pe care barajul le-ar putea oferi în urma unor amenajări corespunzătoare (înnot, plajă, plimbări cu barca, etc.)
Apa lacului este curată, iar înnotul este încă permis, deși nu există spații destinate înnotului, mulți turiști se bucură de o baie revigorantă în lac.
Fauna se compune din râs, capră neagră, veveriță, cerb, mistreț, urs, lup, pisică sălbatică precum și păsări, printre care uliu, șoim, potarniche, rață sălbatică, cocoș de munte, sitar și ciocanitoare.
Dintre peștii regăsiți în lac se numără: crap, şalău, ştiucă, scobar, plătică, mihalţ, păstrăv, clean și biban.
Flora din zona barajului Zetea este reprezentată de pădurile de conifere (molid și pin) precum și de specii de alun, mesteacăn, salcie de munte, paltin, plop de munte și brad. Vegetația este imbogățită și de flori multicolore, printre care floare de colț, garofiță, margaretă, clopoțel, laptele cucului și stânjenel.
Barajul și lacul Zetea se află pe râul Târnava Mare din localitatea a cărui nume îl poartă, județul Harghita