Istoric

Construcția barajului a început în anul 1960, lucrându-se în paralel și la hidrocentrala de pe Argeș, iar rolul acestuia era de produce energie electrică și a evita inundațiile. Cu o înălțime de 166,6 m, lungime a coronamentului de 307m și o grosime a coronamentului de 6 m, Barajul Vidraru este prevăzut cu 9 galerii orizontale pentru controlul și măsurarea stării de integritate a barajului.

În anul 1966 Barajul Vidraru  a fost dat în folosință, fiind cel mai mare baraj din beton în dublu arc din România.

În istoria barajului s-a înregistrat un seism major în anul 1974, ce a dus la distugerea parțială a unui pod(din care s-au înregistrat 2 morți) și perturbări ale alimentării cu energie electrică în zonă. Localnicii spunea că s-a simțit precum un cutremur, iar de pe versant se putea observa cum cădeau blocuri de stâncă, dar și cum tâșneau jeturi de apă.

La începutl demarării lucrărilor de construcție colonia de la Cumpăna a fost desființată, populația fiind evacuată, casele demolate, iar calea ferată desfăcută.

Prezentare - Barajul Vidraru

Barajul Vidraru este unul dintre obiectivele strategice ale sistemului energetic, fiind amplasat într-o zonă foarte favorabilă turismului, având lângă Cetatea Poienari, Cascada Bâlea Lac, Castrul Roman Jidava, Transfăgărășan, Vârful Vânătoarea lui Buteanu, Vârfum Negoiu

  • Activitățiplimbări montane, alpinism
  • Producători localiproduse apicole, decorațiuni artizanale
  • Tesaturi lucrate manualie, cojoc, covoare, prosoape, ciorapi
  • De vizitatCetatea Poienari, Cascada Bâlea Lac, Castrul Roman Jidava, Transfăgărășan, Vârful Vânătoarea lui Buteanu, Vârfum Negoiu
  • Biserici și mănăstiriMănăstirea Curtea de Argeș, Biserica Olari, Biserica Sfântul Nicolae
Legende

Sufletele de la Cumpăna

Legenda spune că oamenii ce locuiau în Cumpăna au refuzat să se mute și au murit în casele lor, scufundați de ape, iar acum sufletele lor neliniștite bântuie zona, iar crucile din cimitirele inundate încă mai ies sinistru la suprafață.

Fauna

Fauna din zona Laculului Vidraru este una bogată, dintre animalele sălbatice aici putem întâlni căprioară, mistreț, lup, vulpe, urs, pisică sălbatică sau bursuc. În ceea ce privește speciile, printre cele mai cunoscute enumerăm pupăza, cucul, cioara, corbul sau vrabia. Ca și insecte se întâlnesc greierele, furnica, bucuruza și lăcusta, iar ca și reptile se întâlnesc șopârla de câmp, șarpele de casă și vipera

Flora

Zona din jurul Lacului Vidraru este predominată de păduri de foioase, regăsindu-se în zonă teiul cu frunză măruntă, cătina albă, cireșul amar, mesteacănul, frasinul, murul, zmeurul, alunul, finul sau socul roșu.

Localizare

Barajul Vidraru se află situat la aproximativ 40 km. de Curtea de Argeș, de-a lungul Transfăgărășanului, pe râul Argeș, pe versanții muntilor Pleașa și Vidrar.