Prezentare - Bârnadu

Într-un peisaj care-ți taie respirația, la altitudinea de 1.050 de metri, între văile Berdosului și Șugăului, se află un cătun de care nu știe multă lume. Satul Bârnadu, un loc în care viața este aspră, dar simplu de frumoasă, mai are doar câțiva locuitori.

Primul document în care este consemnat numele satului este în jurul anului 1756, după un anume BERNARD , sas stabilit în acest cătun. În 2002 satul Bârnadu număra 100 de locuitori, iar în  prezent mai sunt doar în jur de 60.

Bârnadu este un sat de munte frumos cu oameni harnici care-l stăpânesc din moși-strămoși. Aici vei întâlni ciobani bătrâni, adevărați aristocrați ai munților, ce știu bine seama la stâni, case răzlețe, aruncate parcă de o mână nevăzută pe dealuri și munți, livezi și grădini aninate pe pante repezi, cu fânețe și pășuni, toate acestea fiind legate între ele de un mănunchi de poteci și drumeaguri de căruțe. Iarna totul este alb în jur, pădurile de brad sunt îmbrăcate în straie albe iar crestele înzăpezite stau parcă de strajă în jurul satului.

Drumul ce duce spre Bârnadu pornește din Bicaz-Chei, pe o potecă abruptă distrusă de ploile torențiale din timpul verii, pe care încape doar o singură mașină. Dupa aproximativ 7 km de urcat cu mașina în timpul verii și cu o sanie trasă de cai în timpul iernii, se văd câteva case răsfirate, fiecare asezată în pantă, iar mai sus se văd căpițe de fân, aliniate pe prepeleci, de dat ca mâncare la animale pentru iernile grele ce urmează.

Accesul dificil spre oraș pentru cumpărături i-a făcut pe localnici să se ăși producă o mare parte din alimente singuri, plantând și crescând ce au nevoie pentru traiul de zi cu zi. Pentru ouă, lapte și carne cresc animale și păsări. Brânza, urda, jântița, jântuitul se fac la stânile din zonă. Se încălzezc cu sobe din lemn și apa o cară de la izvor sau din fântâni. Pâinea și cerealele le cumpără de la micul magazin din sat pentru care proprietarii parcurg kilometri întregi pe un drum anevoios să aducă în fiecare zi alimentele proaspete.

Timpul și condițiile propice de viață i-au făcut pe cei tineri să aleagă alte drumuri și să plece din satul natal, astfel aici au mai rămas câțiva vârstnici care au trăit acolo o viață și 2-3 tineri care se ocupă de agricultură sau de stânile din zonă.

Indiferent de anotimp, frumuseţea locului este aparte, asupra ei punându-şi amprenta sufletul acestor oameni drepți și harnici ai muntelui.

Aici puteți regăsi o fărămă din România Pitorească și descoperi misterele trecutului demult apus, care și-a lăsat amprenta peste toată zona.

  • Activitățicălărie, ciclism montan, speologie, cățărare, plimbare cu barca, vizita la stână, sky
  • Producători localiproduse apicole, decorațiuni artizanale
  • Tesaturi lucrate manualie, cojoc, covoare, prosoape, ciorapi
  • De vizitatPeștera Munticelu, Cheile Șugăului, Cheile Bicazului, Via Ferrata Astragalus
  • Biserici și mănăstiriBiserica "Sf. Ioan Botezătorul", Mănăstirea Ceahlău, Mănăstirea Doamnei, Mănăstirea Făgețel, Biserica Sfântul Nicolae
Traseu

La ieșirea din Bicaz-Chei spre Lacul Roșu, pe partea dreaptă se află un semn care anunță că mai sunt 8 km până la Valea Lapoș și încă 6 până în satul Bârnadu, drum care se ramifică după 4 km.

Accesul se poate face cu o mașină off-road, drumul fiind unul anevoios și destul de dificil de parcurs. Localnicii folosesc mașinile de teren sau căruțele pentru a ajunge la locuințele lor.

Fotografii

Text scris de: Andreea Daniela

Fotografii realizate de: Maria Elvira