Post Views: 222
Bicazul are o istorie cu rădăcini ce pătrund adânc până în mileniile apropiate de epoca de piatră. În mod cert, numărul locuitorilor din aceste aşezări au crescut după înfrângerea răscoalei ţăranilor conduşi de Horia, Cloşca şi Crişan din 1784 şi după desfiinţarea iobăgiei din Transilvania de către Împăratul Iosif al II-lea în anul 1785.
Comuna Bicaz Chei din Romania este una cat se poate de autentica, cu traditii, locuri uimitoare si oameni ospitalieri. Aici tradițiile încă se păstrează iar mâncarea are același gust ca pe vremea bunicilor noștri, deoarece rețetele sunt păstrate, iar ingredientele sunt naturale, din curtea proprie: legume, fructe, lactate, carne.
Gospodinele se mândresc cu zestre formată din covoare, pături, prosoape sau chiar port tradițional țesut la război (mașină de lucru utilizată la fabricarea țesăturilor din fibre textile). Cămara este mereu plină de bunătăți: de la dulcețuri la zarzavaturi, menite să dea aromă și culoare oricărei mese.
Gospodarii toamna se întrec în preparerea de băuturi, dintre cele mai aromate, vinuri de casă, țuică din diverse fructe, dar și mâncăruri: carne afumată, cârnaț, caltaboș.
Cel mai cunoscut traseu din zonă este Lacul Roșu-Suhardul Mic (1.345m), cu punct de plecare de la Hotelul Turistic Lacul Roșu. Traseul Via Ferrata ”Wild Ferenc” necesită echipament special de alpinism, dar și mult curaj, deoacere necesită traversarea unui pod suspendat la 160 metri. Pentru cei mai puțini experimentați, există un traseu marcat prin pădure ce duce în vârf, de unde exista o panoramă uimitoare asupra lacului Roșu.
Un traseu uimitor pentru iubitorii de plimbări este circuitul în jurul Lacului Roșu, pe o potecă ușor pietruită. Acest traseu se poate parcurge și cu biciclete speciale pentru drum forestier, ce pot fi închiriate din stațiune.
Pentru iubitorii de natură există un traseu prin pădure și peste dealuri uitate spre Piatra Ghilcoș (1.378 m), cu punct de plecare Pensiunea Teo Lacul Roșu. Traseul este marcat cu un triunghi roșu, pe o distanță de 6km și o diferență de nivel de 400m.
Pe lângă acestea există numeroase trasee spre puncte de observare, printre care se menționează traseul Via Ferrata Astragalus și traseul spre Peștera Munticelu, cu punct de plecare ieșirea din satul Bicaz-Chei spre Lacul Roșu.
Fauna se compune din râs, capră neagră, veveriță, cerb, mistreț, urs, lup, pisică sălbatică precum și păsări, printre care uliu, șoim, potarniche, rață sălbatică, cocoș de munte, sitar și ciocanitoare.
Într-un peisaj care-ți taie respirația, la altitudinea de 1.050 de metri, între văile Berdosului și Șugăului, se află un cătun de care nu știe multă lume. Satul Bârnadu, un loc în care viața este aspră, dar simplu de frumoasă, mai are doar câțiva locuitori.
În comuna Bicaz-Chei din județul Neamț există mai multe astfel de șteze, unele restaurate și folosite în continuare de localnici. Cea mai cunoscută și în stadiu foarte bun se află la ieșirea din Bicaz-Chei spre Cheile Bicazului. Aceasta are o capacitate de aprox. 500l de apă, care circulă constant, învârtind cu forţă covoarele aflate la spălat. În zonă este și o moară cu piatră unde se macină foarte rar cereale, deoarece tehnologia a înlocuit aceste ”utillaje”, ce tind să fie pe cald de dispariție sau piese de museu.
Comuna Bicaz Chei este aşezată la sud-vest de masivul Ceahlău, pe valea râului Bicaz, afluent al râului Bistriţa, pe partea estică a Parcului Naţional Cheile Bicazului-Hăşmaş.
Text scris de: Andreea Daniela
Fotografii realizate de: Andreea Daniela, Maria Elvira Pantiru