Post Views: 842
Prima atestare documentară a orașului București datează din 1459, într-un document emis de Vlad Țepeșul, care își înființase reședința în această cetate de pe malurile Dâmboviței. „Centrul istoric al orașului păstrează ruinele curții domnești (Curtea Veche) și a bisericii domnești (dedicată sărbătorii Bunei Vestiri), construită între 1558 și 1559. După ce a devenit capitala permanentă a Țării Românești în 1659, orașul București a început să se extindă; meșteșugurile au înflorit, numeroși negustori străini s-au stabilit aici, s-au construit hanuri (cum ar fi Hanul lui Manuc), precum și biserici (Zlătari, Stavropoleos, Sf. Gheorghe), școli (Academia Sf. Sava), spitale (Spitalul Colțea Spitalul Pantelimon).
La începutul secolului al XX-lea, Bucureștiul elegant a fost poreclit „Micul Paris”. Multe dintre clădirile sale monumentale, au influențat stilul arhitectural francez. Astăzi, viața dinamică a acestei metropole fascinante, în pas cu vremurile, desfășoară diferite farmece, care așteaptă mereu descoperind de-a lungul străzilor sale pline de viață flancate de clădiri eclectice.
Palatul Parlamentului (numit Casa Poporului în timpul perioadei comuniste) este un edificiu colosal, în 2007 fiind al doilea ca mărime din lume după Pentagon. Înălțime de optzeci și patru de metri și cu șase mii de camere, acoperind o suprafață construită de 330.000 de metri pătrați, clădirea a fost construită pe dealul Spiril între 1984 și 1989. Dictatorul Nicolae Ceaușescu intenționa să stabilească aici reședința prezidențială, Comitetul Central al Partidului și o serie de ministere. Palatul Parlamentului conține peste patru sute de birouri și zeci de săli de conferințe și recepție. Cea mai somptuoasă dintre acestea este Sala Uniunii (2.200 de metri pătrați), cu o capacitate de o mie de locuri, luminată splendid de un candelabru cu șapte mii de becuri, care cântărește trei tone. Astăzi, clădirea găzduiește Parlamentul României, Centrul Internațional de Conferințe și Muzeul Național de Artă Contemporană. În fața Palatului se întinde vasta Piață a Constituției, unde se țin concerte și spectacole.
Grădinile Cișmigiu din centrul Bucureștiului sunt cele mai vechi parcuri din oraș. Aceastea au fost amenajate pentru prima dată în 1845. Configurația actuală a parcului este opera grădinarilor peisagisti germani Karl Wilhelm Meyer și Fr. Rebhuhn. Pentru locuitorii Bucureștiului este un loc preferat pentru plimbări. Aranjamentul floral, copacii și arbuștii rari, lacul, care oferă plimbări cu barca, fântânile și sculpturile, alcătuiesc farmecul orașului Cișmigiu.
Ateneul Român, instituție dedicată ”înzestrării poporului cu cunoștințe folositoare”, a fost fondat în anul 1865 de C. Esarcu, V.A. Ureche și N. Krețulescu. Fondurile pentru construirea unei clădiri adecvate scopurilor acestei instituții au fost adunate prin subscripție publică, la îndemnul, foarte popular în epocă, ”Dați un leu pentru Ateneu”. Clădirea porpriu-zisă este precedată de un peristil, sprijinit pe șase coloane ionice; sub peristil, deasupra intrării, cinci medalioane în mozaic îi reprezintă pe marii domnitori ai țării: Neagoe Basarab, Alexandru cel Bun, regele Carol I, Vasile Lupu și Matei Basarab. În interior se regăsesc săli de expoziții și o sală în care concertează în mod obișnuit Orchestra Filarmonică. Sala de concerte are 600 de locuri la parter și 52 de loji dispuse pe două rânduri.
Muzeul Satului, fondat în 1936 de sociologul Dimitrie Gusti, este un muzeu etnografic în aer liber, ocupând zece hectare din parcul Herăstrău. Aici puteți vedea 272 de clădiri rurale tradiționale din toată România.
Orașul este înconjurat de păduri și lacuri, dezvoltându-se zone de agrement, locuri minunate de petrecut weekendul: Lacul Herăstrău, Lacul și Pădurea Snagov, Pădurea Băneasa, Lacul Mogoșoaia.
În capitală au fost amenajate numeroase spații verzi și parcuri în care se regăsesc veverițe, rândunici, păsări rare, iepuri de câmp, diferite specii de pești, etc.
Flora din zona Bucureștiului, implicit din spațiile special amenajate, cuprinde familii de plante exotice, un colț de pădure tropicală, artari, frasini, plopi, salcii, tei, buxus, juniperus, tazus, forxitia, filadelfiu, spireea, lonicera.
Capitala României, București, se află localizată în partea de sud-est, având ca vecini orașele Ploiești și Giurgiu.