Post Views: 1.896
Cascada Bigăr aparține de Parcului National Cheile-Nerei Beușnița care a fost declarat arie protejată prin Legea nr.5 din 6 martie 2000. Alături de Cascada Bigăr, parcul include alte puncte de interes turistic precum Cheile Nerei, cascada Șușara, cascada Moceriș, cascadele Beușniței, lacul Dracului și lacul Ochiul Beului.
Cascada Bigăr a urcat rapid în topul celor mai cunoscute cascade din România datorită mediatizării la nivel internațional, ce a început în anul 2013 când a fost pe locul 1 în topul celor mai frumoase cascade din lume, postat de ”The World Geography”.
Apa calcaroasă ce curge șiroaie de pe un tuf calcaros fac ca la anumite reflexii ale luminii să prindă nuanțe de albastru ceresc ce sunt foarte rar întâlnite la alte cascade, ăsta fiind unul dintre principalele motive pentru care cascada este foarte vizitată de turiști.
Cum cel mai bun designer este natura, în cazul Parcului National Cheile-Nerei aceasta nu a avut limite, scotând tot ce e mai frumos dintr-un peisaj pe care cineva și l-ar putea imagina. Fiecare bucățică de natură este atent proiectată, cu imagini spectaculoase și plin de culoare, făcând din zona pitorească un tot unitar ce se îmbină ca piesele unui puzzle..
Perioada cea mai potrivită pentru a vedea cascada Bigăr în toată splendoarea ei este primăvara, când volumul de apă este ridicat. Iarna, datorită temperaturilor scăzute apa din cascadă îngheață, transformând cascada într-o adevărată orgă cu ale sale coloane de gheață.
Fauna Parcului Național Cheile Nerei – Beușnița este una diversificată, aici regăsindu-se specii de mamifere, pești și nevertebrate. Printre ele se numără: lupul (Canis lupus), râsul (Lynx lynx), liliacul mic cu potcoavă (Rhinolophus hipposideros), ivoraș-cu-burta-galbenă (Bombina variegata), dunăriță (Sabanejewia aurata), răspăr (Gymnocephalus schraetzer), porcușorul de vad (Gobio uranoscopus), calul-dracului (Cordulegaster heros) sau fluturele-țestos (Nymphalis vaualbum).
Printre speciile de plante rar întâlnire în Parcul Național Cheile Nerei – Beușnița se numără: brândușa de toamnă (Crocus banaticus), Mâna Maicii Domnului (Dactylorhiza maculata), omagul (Aconitum moldavicum), măciuca ciobanului (Echinops bannaticus), stânjenel de munte (Iris graminea), cimbrul sălbatic (Satureja kitaibelii),usturoiul sălbatic (Allium moschatum).
Cascada Bișăr se află situată în judetul Caraș-Severin, în Munții Aninei, pe teritoriul administrativ al comunei Bozovici.
Accesul se face din orașul Anina pe DN 57B, până în dreptul cascadei Bigăr, de unde se intra în rezervație. De pe același drum DN57B se poate intra în rezervatie și la Gura Golumbului.