Prezentare - Cascada Valul Miresei

Cascada Valul Miresei, denumită și Cascada Răchițele după zona în care se află, impresionează prin forma și mărimea sa. Asemănarea cu un voal de mireasă, alb, curat, pur, ce se lărgește în partea de jos, la cădere, i-a făcut pe localnici să se inspire atunci când i-au ales numele.

Căderea de apă are aproximativ 30 de metri, formată din mai multe trepte, dintre care treapta cea mai înaltă are la bază o gaură de un diametru de 10 metri.

Se spune că aici, din vârful cascadei o mireasă și-a găsit sfârșitul, alunecând pe pietrele umede, iar voalul său a rămas prins între stânci. Suferința nuntașilor a fost atât de profundă, încât lacrimile lor au format o cascadă ce curge necontenit.

  • Activitățialpinism, ciclism montan, speologie, echitație
  • Producători localilumânări, conserve, dulcețuri, produse apicole, produse lactate
  • Tesaturi lucrate manual ie, cojoc, covoare, prosoape, ciorapi, cuvertură, mileu
  • Ce poți vizita în apropiereCheile Văii Stanciului, Peștera Șușman, Peștera Mica a Lespezilor, Barajul Drăgan-Floroiu, Parcul Natural Apuseni, Stâna de Vale, Cascada Miss, Cascada Săritoarea Ieduţului, Cascada Iadolina
  • Biserici și mănăstiriBiserica Sfânta Treime, Biserica Ortodoxă, Biserica Înălțarea Domnului
Fauna

Împrejurimile Cascadei Valul Miresei se mândresc cu o faună bogată, aici regăsinduse: mistreț (Sus scrofa), căprioară (Capreolus capreolus), pârșul comun (Myoxus glis), veveriță (Sciurus vulgaris), fluturele de noapte (Eriogaster catax), fluturașul albastru cu puncte negre (Maculinea teleius) sau cosaș (Isophya stysi).

Flora

Dintre speciile alpine care au supravieţuit până astăzi împrejurimile Cascadei Valul Miresei se numără: clopțelulul cu frunze de crin (Adenophora lilifolia), trifoiul de baltă (Menyanthes trifoliata), rogozul mare (Cladium mariscus), pușca-dracului (Phyteuma tetramerum) sau bulbucul de munte (Trollius europaeus).

Localizare

Cascada Valul Miresei se regăsește în Munții Apuseni, în comuna Răchițele, județul Cluj.