Istoric

Oricine vine la Bran ar trebui, fără greș, să viziteze Castelul Bran, construit în 1212 de un cavaler teuton. Astăzi, Castelul Bran a devenit sinonim cu Vlad Lmpaler, alias Dracula. Indiferent dacă ne place sau nu, istoria castelului are legături foarte mici cu personaj în cauză. Anterior, regele Andrei al II-lea al Ungariei (1176-1235) a înființat Ordinul Cavalerilor Teutoni în Țara Bârsei, recent cucerită de unguri. Cavalerilor li sa dat sarcina de a apăra granița țării împotriva cumanilor și de a răspândi catolicismul printre „păgâni”.

După paisprezece ani mai târziu, în 1225, teutonii au fost alungați, după confilct armat. Între timp, au construit în jur de șapte castele, inclusiv Bran. În 1212, unul dintre acești cavaleri germani, pe nume Dietrich sau Theoderic, construise o fortăreață din lemn deasupra unei faleze înalte de șaizeci de metri, care apoi a devenit cunoscută sub numele de Dietrichstein sau Lapis Tyderici.

în 1377 sașii din Țara Bârsei, care cuceriseră fortificațiile teutonilor la sfârșitul secolului al XIII-lea, au construit un castel de piatră în locul său. Aceste evenimente au avut loc în timpul domniei regelui maghiar Ludovic I de Anjou (1342-1382), care a acordat sașilor dreptul de a construi „pe cheltuiala și efortul lor”. În 1369, a avut loc prima incursiune turcească în Țara Românească.

Drept urmare, în martie 1395, Mircea cel Bătrân (1386-1418) a încheiat o alianță cu regele Ungariei, Sigismund al Luxemburgului (1386-1437): cei doi monarhi au promis că se vor sprijini reciproc în lupta împotriva armatelor otomane. Cu ocazia tratatului, Sigismund i-a dat lui Mircea două castele, unul dintre ele la Bran.

În 1419, Sigismund a luat castelul de la Mihai, fiul și succesorul lui Mircea și l-a încredințat țării secuiești, subordonată voievodului Transilvaniei. Mai târziu, în 1419, Iancu de Hunedoara (1441-1456) a reparat și întărit Bran, apoi a încredințat apărarea sudului Transilvaniei lui Vlad Țepeș, care a pierdut tronul Țării Românești.

Este foarte posibil ca lmpalerul să fi vizitat Branul, care era un important post de frontieră, dar nu există dovezi istorice în acest sens. Bran urma să intre mai târziu în mâinile cetățenilor din Brașov, de la care a fost ridicat în mod fraudulos de voievodul Transilvaniei, Gabriel Bathory (1608-1613), în 1612. Prințul Gabriel Bethlen (1613-1629) a renovat castelul din Stil renascentist. În 1651, prințul Rakoczy II (1648-1660) a vândut castelul înapoi brașovenilor, care urmau să-l dețină până în secolul al XX-lea.

Deși castelul avea un scop exclusiv militar, în timp a ajuns să aibă un rol în principal comercial, ca punct vamal dintre Transilvania și Muntenia. După ce punctul vamal a fost mutat de la Bran la Giuvala, castelul și-a pierdut importanța economică. La 1 decembrie 1920, Consiliul municipal din Brașov a donat castelul Bran către Qyeen Maria, ca recunoaștere a contribuției sale la realizarea Marii Uniri din decembrie 1918.

Din momentul în care Castelul Bran a intrat în posesia sa, Regina Maria a început să se gândească la schimbările care trebuiau făcute pentru a se transforma în reședința sa de vară.

Între 1920 și 1927, arhitectul curții, Karel Liman, a supravegheat lucrările de restaurare. Aspectul militar al castelului a fost „înmuiat”.

Este adevărat că exteriorul nu a putut fi modificat foarte mult, dar pe de altă parte interiorul a fost supus unor schimbări uimitoare: Sala Mare, decorată în stil renascentist german;

Prezentare - Castelul Bran

Turiștii pot vizita acum un castel care combină atât elemente gotice, cât și renascentiste cu arhitectura rustică transilvană. Castelul găzduiește Muzeul Bran, unde publicul poate vizualiza colecții de neprețuit de artă medievală și efecte: mobilier, pictură, sculptură și icoane pe lemn și pe sticlă.

În una dintre încăperi sunt expuse elemente de tortura: “fecioara de fier”, “leaganul lui Iuda” și “scaunul de interogare”.

Un alt punct principal de atractie este Pasajul Secret, traversat doar de soldați pentru a urca în partea superioară a castelului de unde aruncau cu pietre și smoală încinsă în atacatori ca să-i alunge.

În parcul castelului există Muzeul Satului Bran, unde se pot vedea diferite tipuri de gospodărie țărănească și instalații tradiționale (pentru prelucrarea lemnului de exemplu).

La baza castelului, pe malul lacului, este o casă micuță din lemn, cunoscută sub denumirea “Casa de ceai”, în care se realizat întâlniri cu persoane mai apropiate.

La Castelul Bran s-au filmat scene din mai multe filme, printre care “Interviu cu un vampir” –  film de groaza american din 1994 și “Dracula” –  film regizat de Francisc Ford Copplola.

  • Activitățibungee jumping, ski, snowboarding
  • Producători localiproduse apicole, decorațiuni artizanale
  • Tesaturi lucrate manualie, cojoc, covoare, prosoape, ciorapi
  • De vizitatInima Reginei Maria, Parcul Poarta Branului, Muzeul Satului Brănean, Castelul Groazei, Muzeul Național Bran, Cheile Râșnoavei, Casa Memorială „Cezar Petrescu”, Castelul Cantacuzino, Castelul Peleș, Cetatea Râșnov
  • Biserici și mănăstiriSchitul "Sf Imparati Constantin si Elena”, Biserica Adormirea Maicii Domnului, Biserica Intrarea Maicii Domnului în Biserică, Avenul Groapa de Aur, Poiana Inului
Fauna

În județul Brașov au fost evidențiate, peste 500 de specii de melci, 11 specii de pești, peste 40 de specii de paianjeni, aglomerări mari de păsări acvatice (peste 70 de specii de păsări), 19 specii de mamifere mici și peste 9 specii de lilieci.

În pădurile retrase se întâlnesc lupi (Canis lupus), urși (Ursus arctos), vulpi (Vulpes vulpes), jderi (Martes), mistreți (Sus scrofa) sau iepuri (Lepus europaeus).

Flora

Vegetația din jurul castelului Bran este bogată și prețioasă, permițând exploatarea zonei pe de-o parte din punct de vedere turistic,dar și de-o parte din punct de vedere economic, prin comercializarea de fructe de pădure și plante medicinale.

Localizare

Castelul Bran este situat în Pasul Bran-Rucăr, la 30 de kilometri de Brașov.

Fotografii

Text scris de: Andreea Daniela

Fotografii preluate de pe: FreePik