Istoric

În anul 1911, la cererea prințului Gheorghe Grigore Cantacuzino, s-a construit ceea ce astăzi este o comoară istorică și arhitecturală, un castel de proporții mari, întins pe o suprafață de 3148 mp, denumit Castelul Cantacuzino.

Construcția castelului a durat 7 ani, pe locul unei vechi case de vânătoare, inițial numindu-se castelul Zamora.

Prezentare - Castelul Cantacuzino

Astăzi castelul este o emblemă arhitecturală și istorică, ascunzând numeroase legende despre trecutul cert din vremea comunismului.

Arhitectura neoromânească a castelului reînvie tradiția și aduce o bucată de istorie în prezent.

Castelul are o parte centrală formată din demisol, parter şi etaj, o clădire de serviciu, o parte administrativă şi o capelă ce servea drept refugiu pentru suflet.

Plafoanele și grinzile din castel au fost pictate manual, în cel mai mic detaliu, oferind luminozitate și scotând în evidență spiritul artistic al proprietarului care a ales aceste modele.

Balustrade sunt confecționate din lemn, piatră și fier forjat, oferind un echilibru vizual. Șemineele sunt realizată din piatră, decorate cu mozaicuri ce au rezistat la trecerea anilor.

Feroneria este plină cu detalii impresionante, care redau minuțiozitatea și talentul meșteșugarilor implicați în decorarea castelului.

Priveliștea din jurul castelului este una uimitoare, munții dimprejur, acoperiți de brazi, emanând energie și prospețime.

Parcul ce înconjoară castelul creează o atmosferă liniștitoare, dând senzația de armonie, echilibru și stabilitate, purtându-ne pașii prin istorie.

Vizitatorii beneficiază de asistență cu ghid profesionist în limba romană.

  • Activitățiplimbare cu telecabina, sky, plimbare pe munte
  • Producători localiproduse apicole, decorațiuni artizanale
  • Tesaturi lucrate manualie, cojoc, covoare, prosoape, ciorapi
  • De vizitatCasa Memorială „Cezar Petrescu”, Monumentul Ultima Grenadă, Cascada Urlătoarea, Cascada Valea Spumoasă, Cascada ”fantomă” Caraiman, Crucea Eroilor de pe Muntele Caraiman
  • Biserici și mănăstiriBiserica Sfântul Gheorghe, Biserica Nașterea Maicii Domnului, Mănăstirea Caraiman, Mănăstirea Sfânta Treime
Legende

Grota bantuita

Domeniul Cantacuzino a fost preluat de comuniști, fiind transformat în sanatoriu pentru pacienţii cu TBC. Se spune că în cadrul domeniului Nabulului dușmanii fostului regim ar fi fost supuşi torturii, deoarece intrau mult mai multe mașini ale securității, decât ambulanțe pentru pacienți.

Legenda spune că sufletele celor chinuiți se întorc să bântuie împrejurimile castelului şi grota, comunicând cu beciurile. Localnicii spun că în serile cu furtună, la intrarea grotei, dansează lumini nefireşti.

Legenda rivalității dintre castele

Se spune că prințul Grigore Cantacuzino a vrut sp paveze aleile parcului și acoperișul cu monede de aur, făcând castelul mai frumos decât castelul Peleș, deținut de regele Carol. Rivalitatea lor a pornit de la orgoliu, fiecare vrând să aibbă cel mai trainic și mai frumos castel.

Se spune că planul cu monezile de aur nu s-a realizat deoarece pe o față a monedei era chipul regelui, pe cealaltă față era stema țării, iar pe cant scria „Nihil sine Deo” (Nimic fără Dumnezeu, orice variantă aleasă considerându-se o insultă asupra țării ca oricine să calce pe aceste semnificații.

Fauna

Fauna din zonă este reprezentată de urs, cerb, râs, mistreț, iepure, lup, vulpe, căprioară, veveriță. Dintre păsările întâlnite se numără găinușa de alun și cocoșul de munte.

Din categoria mamiferelor se numără pârșul cu coada stufoasă, pârșul de alun, șoarecele scurmăto, cerbul carpatin, căprioare, mistreți, râși, lupi, vulpi, veverițe

Flora

În zona masivului Bucegi se întâlnesc mai multe tipuri de plante pe cale de dispariție, printre care amintim: floarea de colț(Leontopodium alpinum), bujorul de munte(Rhododendron kotschyi) , iedera albă(Daphne blagayana), angelică(Angelica archangelica), iarba dragostei(Botrychium lunaria) și  iarba roșioară(Silene acaulis).

Localizare

Castelul Cantacuzino se află situat pe strada Zamorei, nr. 1, Bușteni 105500, județul Prahova, România, deținând parcare privată cu acces gratuit pentru vizitatori.