Istoric

Castelul Corvinilor, cunoscut și sub denumirile de castelul Hunedoara sau Castelul Huniazilor, a fost prima fortificație din Hunedoara ce proteja împrejurimile și populația în timpul războaielor.

Primele date despre castel se învârt în jurul secolului al XV-lea, când se povestește despre o fortificație cu ziduri de până la 2m grosime, cu vârfuri ascuțite și cu un șanț adânc în jurul ei.

Castelul Huniazilor a devenit celebru în timpul domniei lui Iancu de Hunedoara, unul dintre cei mai importanți domnitori ai Transilvaniei, ce a reușit să ridice fortăreața de 7000 mp în aproximativ 14 ani, din blocuri de calcar dolomitic și piatră de râu.

 

Prezentare - Castelul Corvinilor

Castelul Corvinilor este unul dintre cele mai frumoase castele din întreaga lume și unul dintre castelele care și-au păstrat foarte bine forma inițială, în ciuda numeroaselor atacuri la care a fost supus. 

Clădirea este formată din Sala Cavalerilor, Sala Dietei, Scara Spirală și o curte interioară largă. Accesul în clădire se face pe un pod suspendat

Turnurile folosite pentru a supraveghea împrejurimile și a vedea când vin inamicii sunt și astăzi la fel de spectaculoase prin grandoarea și măreția lor: Turnul Pustiu, Turnul Toboșarilor, Turnul Capistrano, Turnul Nje Boisia.

Tot aici există expoziții unde se pot vedea metodele de tortură la care erau supuși cei care erau prinși că încercau să învadeze acest ținut.

  • Activitățispeologie, plimbare cu barca,
  • Producători localiproduse apicole, decorațiuni artizanale
  • Tesaturi lucrate manual ie, cojoc, covoare, prosoape, ciorapi
  • De vizitatMuzeul Trenulețelor Valentin Banciu, Grădina Zoologică Hunedoara, Conacul Dr. Petru Groza, Lacul Cinciș
  • Biserici și mănăstiriBiserica Veche
Legende

Legenda fântânii

Una dintre legende spune că Iancu de Hunedoara le-a propus prizonierilor să sape o fântână în schimbul eliberării lor. Cu greu 3 dintre aceștia au ieși în față și s-au apucat de săpat, primind toate instrumentele de care aveau nevoie, plus mâncare.

După un timp cei 3 turci și-au dat seama că nu aveau cum să ducă sarcina la bun sfârșit, deoarece castelul era situat pe o stâncă. Din păcate, după un an după moartea domnitorului, soția acestuia i-a condamnat la moarte.

După un timp cei 3 turci și-au dat seama că nu aveau cum să ducă sarcina la bun sfârșit, deoarece castelul era situat pe o stâncă. Din păcate, după un an după moartea domnitorului, când din fântâna de 25 de metri a izvorât apă, soția acestuia i-a condamnat la moarte. Ca un reproș pentru nerespectarea înțelegerii, cei trei turci și-au ales ca ultimă dorință să își însemne numele pe fântână, care în traducere ar fi „Apă ai, inimă n-ai”

Legenda corbului

La fel ca majoritatea familiilor legale, pe blazonul familiei Corviniolor se află un simbol, în cazul acesta fiind un corb ce are ăn gură un inel de aur. Se spune că acest simbol are legătură cu tatăl lui Iancu de Hunedoara, despre care se zvonește că era rege al Ungariei, iar mama lui Iancu o femeie din Țara hațegului. 

Ca și cadou pentru fiul său nelegitim, regele hotărăște să îi încredințeze femeii unul dintre vitejii săi, iar cadou pentru copil un inel de aur pentru ca acesta să fie recunoscut la curtea regală când o să cească.

În timpul unei călătorii, inelul este așezat lângă merinde, iar strălucirea sa a atras un corb care l-a înșfăcat. Iancu a văzut scena și a luat un arc care a lovid corbul din plin, astfel recuperând corbul.

Ajuns la casa regală, povestește despre cum era să își piardă inelul, iar regele este impresionat de curajul tânărului și de poveste, astfel decide ca simbolul familiei sã fie corbul cu inel de aur în cioc.

Tot de aici vine și numele Corvinilor, legat de latinescul „Corvus”, care înseamnă „Corb”.

Fauna

Fauna din județul Hunedoara este reprezentată de vulturi, cerbul carpatin (Cervus elaphus l.),  urși, lup (Canis lupus), popândăul (Spermophylus citellus), veveriță (Sciurus vulgaris), liliacul de seara (Nyctalus noctula), moiaga (Barbus meridionalis petenyi), căpriorul (Capreolus capreolus), barza albă (Ciconia ciconia), ciocârlia (Alauda arvensis), rața sălbatică (Anas plathyrhynchos).

Flora

Fiind un climat variat, flora din județul Hunedoara este diversificată, predominând pădurile de fag (fagus silnoteca), brad (abies alba) şi molid (picea abies).

Localizare

Castelul Corvinilor este situat pe strada Curtea Corvineștilor nr. 1-3, Hunedoara.

Accesul cu mașina se poate face până la strada principală, existând și o parcare în apropierea castelului.

Fotografii

Text scris de: Andreea Daniela

Fotografii preluate de pe: FreePik