Istoric

Castelul Peleș a fost ridicat pe un teren de 1000 de hectare, între anii 1873 și 1914, la cererea regelui Carol I, care mai târziu a devenit reședință pentru familia regală pe timpul verii. Construcția în sine a durat atât de mult, deoarece au existat câteva probleme care au întârziat lucrările: oprirea alunecărilor de teren, captarea apei subterane, curățarea zonei, etc.

Alegerea arhitectului a fost o decizie foarte dificilă pentru rege, constracția finalizându-se la exterior în stil specific neorenașterii germane, iar la interior încăperile au tonuri diferite – de la eclectic, italian, baroc german, englezesc, rococo și până la turcesc.

Pentru că își dorea ca totul să iasă la nivelul așteptărilor, însuși domnitorul a supravegheat muncitorii, ăn special în timpul amenajărilor interioare realizate de aproximativ 300 de oameni pe parcursul a doi ani.

Odată cu ridicarea castelului, un alt eveniment important pentru viitorul zonei a fost schimbarea numelui comunei Podul Negru în Sinaia, nume care astăzi a fost auzit cel puțin o dată de orice cetățean român.

Se știe că aici, la castelul Peleș, și-a petrecut Regele Carol I ultimele clipe din viață(1914) iar la castelul Pelișor și-a petrecut ultimele zile Regina Maria(1938).

Prezentare - Castelul Peleș

Astăzi, în Sinaia, se află un adevărat complex turistic ce cuprinde nu doar Castelul Peleș, ci și castelul Pelişor, castelul Foişor, Corpul de gardă, Uzina electrică, Economatul, Grajdurile regale.

Castelul a fost a doua capitală a țării după unirea din 1918, aici călcând unii dintre cei mai mari conducători ai țării, nume importante ce au participat la organizarea politică atât internă, cât și externă și au contribuit la crearea istoriei.

Astăzi castelul este simbol al Monarhiei românești și una dintre cele mai frumoase clădiri din țară, fiind printre favoritele turiștilor.

  • ActivitățiEscapade Adventure Park
  • Producători localiproduse apicole, decorațiuni artizanale
  • Tesaturi lucrate manualie, cojoc, covoare, prosoape, ciorapi
  • De vizitatCastelul Pelișor, Casa Memoriala Nicolae Iorga, Casa Memorială “George Enescu” - Sinaia, Castelul Știrbey, Castelul Cantacuzino
  • Biserici și mănăstiriMănăstirea Caraiman, Schitul Sfânta Ana
Legende

Legenda bănuților de aur

Una dintre legende spune că, așa cum se obișnuia ăn acea vreme, domnitorul Carol I a îngropat monede de aur, cu chipul său, la temelia castelului.

În unele seri, se spune că se văd focuri de lumini, ce par să indice locul în care ar fi îngropat aurul, însă nimeni nu a reușit să îl descopere.

Fauna

Fauna din zona castelului Peleș este reprezentată de urs (Ursus arctos), cerb (Cervus elaphus L.), râs (Lynx), mistreț (Sus scrofa), iepure (Lepus europaeus), lup (Canis lupus), vulpe (Vulpes vulpes), căprioară (Capreolus capreolus), veveriță (Sciurus carolinensis).

Dintre păsările întâlnite se numără găinușa de alun și cocoșul de munte. Din categoria mamiferelor se numără pârșul cu coada stufoasă, pârșul de alun, șoarecele scurmăto, cerbul carpatin, căprioare, mistreți, râși, lupi, vulpi, veverițe

Flora

În zona masivului Bucegi se întâlnesc mai multe tipuri de plante pe cale de dispariție, printre care amintim: floarea de colț(Leontopodium alpinum), bujorul de munte(Rhododendron kotschyi) , iedera albă(Daphne blagayana), angelică(Angelica archangelica), iarba dragostei(Botrychium lunaria) și  iarba roșioară(Silene acaulis).

Localizare

Castelul Peleș se află situat pe Aleea Peleșului, nr 2, Sinaia. Accesul cu mașina se realizează până la intrarea în curtea castelului.

Fotografii

Text scris de: Andreea Daniela

Fotografii preluate de pe Freepik