Istoric

Inițial clădirea a fost un conac construit la începutul secolului al XVII-lea, cumpărat după mult timp de Gheorghe Sturdza, care a refăcut planurile construcției, realizând o adevărată operă arhitecturală.  Castelul Sturdza, cunoscut și sub denumirea de Palatul Sturdza a fost amenajat între anii 1880 și 1904 la cererea familiei a cărui nume îl poartă.

Castelul este construit în stil neogotic, inspirat din castelele feudale apusene, cu detalii întâlnite și la Palatul Culturii din Iași sau Palatul Domnesc din Ruginoasa.

În prezent castelul aparține Mitropoliei Moldovei, alături de Biserica Sf. Voievozi și Biserica Buna Vestire.

Prezentare - Castelul Sturdza

De-a lungul timpului castelul Sturdza a trecut în custodia a numeroase persoane de rang înalt pentru acea perioadă, fiind transformat în spital militar de-a lungul primului război mondial, închisoare în timpul celui de-al doilea război mondiali pentru prizonierii nemți, depozit de explozibil în perioada comunistă și în prezect locaș de cult.

Piesele de mobilier și colencțiile Ecaterinei Sturdza au fost deteriorate, donate sau furate de-a lungul timpului. Cărțile au fost folosite pe post de combustibil pentru sobe de către soldații ruși sau pe post de învelitoare pentru mărfurile transportate. O parte din mobilier a ajuns la localnici, fiind tăiat ca să încapă în locuințele lor modeste,  iar alte piese de artă depozitate la mansardă au ars în incendiul din 1968.

În 2004 a început restaurarea castelului, fiind într-o stare gravă de deteriorare (acoperișul era ars, parchetul scos, ușile ciopârțite, pereții decojiți și șemineurile sparte.

Arhitectura castelului este una deosebită, fiind împodobit la exterior cu decorațiuni în altorelief, elemente de baroc, steme inspirate din blazonul familiei Sturdza, turnulețe gotice, turn de intrare cu pod peste șanțul de apă.

Interiorul a fost și el lucrat minuțios, cu scări centrale din marmură de Dalmația, mobilier lucrat manual din lemn de trandafir, șeminee din porțelan sau teracotă, parchet din mahon, abanos sau paltin.

Pe zidurile din interior a palatului sunt pietre cu inscripții în diferite limbi și mesaje simbolice pentru perioadele sale de glorie, cea mai veche fiind în limba română cu caractere chirilice: „Această sfăntă beserică întru care se prăznuește seborul sfinților celor fără de trup îngeri Mihail și Gavriil care din temelie sau ziditu de dumnealui Ioan Sturze vel-vornic fiul Sandului Sturze vel-logofătu la leat 1782”

  • Activitățicălărie, speologie, plimbare cu barca
  • Producători localiproduse apicole, decorațiuni artizanale
  • Tesaturi lucrate manualie, cojoc, covoare, prosoape, ciorapi
  • Ce poți vizita în apropiere de castelul SturdzaPalatul Culturii din Iași, Râpa Galbenă, Mănăstirea Golia, Strada Lăpușneanu din Iași, Lacul Veneția, Institutul Francez din Iași, Palatul Oștirii, Teatrul Național Vasile Alecsandri Iași
  • Biserici și mănăstiriMănăstirea Miclăuşeni, Mănăstirea Cavanis, Mănăstirea Războieni, Mănăstirea "Sfânta Maria a Îngerilor"
Legende

Legenda sufletului rătăcit

Se spune că frumoasa și tânăra soție a lui Gheorghe Sturdza nu se putea acomoda pe meleagurile moldovei, motiv pentru care s-a ordonat construcția Castelului Sturdza, care ar fi fost un dar pentru Maria ce ar fi trebuit să o facă să se simtă ca acasă.

Tânăra i-a dăruit ăn schimb o fată frumoasă, alături de care a ajutat răniții din timpul timpul primului război mondial și care primise moștenire castelul.

Se spune că sufletul domniței Maria, rămaș veștic tânăr, încă își caută liniștea, bântuind prin palat. 

Fauna

Fauna din județul Iași se compune din uliu(Accipiter), șoim (Falco), potarniche (Perdix perdix), rață sălbatică, cocoș de munte, sitar(Scolopax rusticola) și ciocanitoare(Picidae), râs (Lynx Felis), capră neagră (Bovidae Caprinae), veveriță (Sciuridae), cerb(Cervus elaphus L), mistreț (Sus scrofa), urs (Ursidae), lup (Canis lupus), pisică sălbatică(Felis silvestris).

Flora

Flora județului Iași, din apropiere de castelul Sturdza, este specifică silvo – stepei, iar cea silvică este reprezentată de păduri de foioase.

Localizare

Castelul Sturdza se află în Miclăușeni, județul Iași, la aproximativ 20 km de Roman spre Târgu Frumos.