Post Views: 546
Denumirea de ”Cazanele Dunării” provine de la vârtejurile formate de ape, ce păreau că fierb, la fel ca într-un cazan, totul înainte de a se ridica Barajul Porțile de Fier I, care a liniștit viteza curentului, astfel vârtejurile rămânând mai mult o amintire.
Cazanele Dunării (Cazanele Mici și Cazanele Mari) reprezintă una dintre cele mai importante atracții din județul Mehedinți și din România.
Locul în care Dunărea se arcuiește printre munți masivi pe o lungime de aproximativ 9 km, trecând de Porțile de fier până la Drobeta Turnu Severin.
Cazanele mari se întind pe o lungime de 4 km, separând masivul Ciucarul Mare de masivul Veliki Strbac, fiind astfel granița dintre România și Serbia. De-a lungul lor se regăsesc două cavități: Gura Ponicovei și Veterani.
Cazanele Mici se întind pe o lungime de aproximativ 3 km, separând masivul Ciucarul Mic de masivul Mali Strbac, fiind de asemenea, granița dintre România și serbia.
Atât Cazanele Dunării, cât și masivele Ciucarul Mare și Ciucarul Mic fac parte din Parcul Natural Porțile de Fier.
Chipul lui Decebal, cea mai importantă atracție turistică din zona Cazanele Dunării, este totodată și cea mai înaltă sculptură în piatră din Europa, măsurând nu mai puțin de 55 metri înălțime și 25 metri lățime.
Deși pare o sculptură foarte veche, lucrările pentru aceasta au început abia în anul 1994, sub îndrumarea sculptorului Florin Cotarcea. Din cauza condițiilor dificile, fiind o altitudine ridicată și fiind o zonă în care sunt multe vipere, construcția a durat 10 ani.
Peștera Veterani este o cavitate din masivul Ciucarul Mare, cu o lungime de 173 de metri și o lățime de 40 de metri, la care s epoate ajunge doar pe apă, fiind situată la doar 70 m deasupra apei.
Se spune că peștera a fost un adevărat sanctuar pentru vânătorii de comori.
Localnicii spun că dimineața razele soarelui se revarsă în peștera întunecată printr-o mică spărtură, direct pe altarul pe care dacii sacrificau păsări ca ofrandă pentru zei pentru tot ce le-au adus până atunci ți pentru ce le cereau în timpul ceremoniilor.
Intrarea in Pestera Ponicoara se face din Cheile Ponicovei, coborând podul de peste râu, pe malul stâng al Dunării. Peștera denumită și Peștera Liliecilor, datorită speciilor rare de lilieci regăsite în galeria care le poartă numele, are o lungime de 1666 metri și alte două deschideri superioare, greu accesibile pentru oameni, dar prin care raze de lumină intră în Galeria Principală.
Tabula Traiana comemorează victoriile Imperiului Roman, condus de Traian, asupra regatului dac din anii 104-105. Cu o lungime de 4 metri și o înălțime de 1,75 metri, sculptura este printre puținele care au rezistat în timp, găsindu-se și alte 10 rămășițe ale altor scripturi distruse.
Cetatea Triuke ( ”Trei turnuri” – traducere din limba turcă) a fost ridicată în secolul al XV-lea pentru a sta în calea expansiunii otomane. Astăzi se mai pot observa doar câteva rămășițe, în apropiere de localitatea Svinita, inundate în umra amenajării lacului de acumulare Poțile de Fier I, la suprafață fiind vizibile doar două din turnuri
Cazanele Dunării se află în județul Mehedinți, în apropierea localității Dubova și se întind pe o lungime de 9 km