Istoric

Cazinoul Constanța nu a fost primul și unicul cazino din zonă. Primul cazino al Constanţei a fost construit în anul 1880, lângă Farul Genovez şi lângă un chioşc de belvedere. Se numea Kursaal, care tradus însemna sală de relaxare, construcția fiind din lemn şi din paiantă. Existau două săli de lectura unde persoanele care se aflau în concediu puteau citi ziarele locale şi reviste, precum ,,Telegraf”, „Farul Constanţei”, dar şi publicaţii precum, ,,Figaro” sau ”L’Ilustration”. Existau de asemenea două săli de jocuri şi o terasă cu deschidere la malul mării. O furtună mai puternică a smuls acoperişul Kursaalului în anul 1891, iar un an mai târziu a fost demolat în urma unei decizii a Consiliului Comunal.

Următorul cazino a fost Casin

Locul Kursaalului a fost luat de Casin în 1893, amplasat tot pe Bulevardul Regina Elisabeta, construit din lemn, pe un parter de piatră, de data aceasta cu două etaje, ambele cu priveliște deplină asupra falezei. Clădirea era formată dintr-o sală de dans, mai multe încăperi şi o terasa deschisă către mare. În 1910 a fost clădirea construită temporar a fost demolată.

Construit în stil Art Nouveau, Cazinoul a fost terminat și inaugurat în 1910 în prezenţa Principelui Ferdinand, un an mai târziu primăria autorizând organizarea jocurilor de noroc.Construcție era formată dintr-o sală de dans, doua săli de lectură, pentru ziare și reviste, doua săli de jocuri și celebra terasă de pe malul mării. În 1937 au fost finalizate ultimele modificări sugerate de personalitățile timpului,cum ar fii adăugarea unei săli pentru restaurant, cu bucătărie și dependințele necesare, adăugarea de intrări, vestiare, toalete, dar și suprimarea de trepte sau ferestre.

În timpul celui de-al doilea război mondial, Cazinoul, transformat în spital, a fost afectat de bombardamente. După instaurarea regimului comunist, Cazinoul nu a mai fost folosit pentru jocurile de noroc, care erau interzise, ci a fost transformat în restaurant. Timp de câteva decenii, el a fost unul dintre localurile de lux de pe litoral, frecventat de mai marii vremii, dar şi de turiştii străini.

Prezentare - Cazinoul Constanța

Stilul Art Nouveau a fost un fenomen de o amploare rar întâlnit în istorie şi a semnificat, în primul rând, o eliberare din chingile artistice ale vremii, spre nou, spre non-conformism. Cazinoul era un loc cu totul aparte, unde aveau acces numai cei bogaţi şi aventurierii, unde ţinuta de seara era obligatorie, iar luxul o atitudine firească.

În sălile Cazinoului se consumau drame, se trăia cu pasiune intensă patima jocurilor, creându-se o aura de mister în jurul acestei clădiri, a cărei istorie cuprinde multe tragedii şi poveşti nefericite

Foarte des cei ruinaţi la jocurile de noroc sfârşeau noaptea în valurile întunecate ale mării, sau într-o camera de hotel, cu un glonte în tâmplă.

Monument istoric și emblemă a orașului, Cazinoul din Constanța continuă să ne impresioneze cu poveștile și arhitectura sa.

  • Activitățiplimbare cu barca, plimbare cu vaporul, plimbare cu skijet-ul
  • Producători localiproduse apicole, decorațiuni artizanale
  • Tesaturi lucrate manualie, cojoc, covoare, prosoape, ciorapi
  • De vizitatAcvariul Constanța, Roata panoramică Tomis Eye, Casa cu Lei, Statuia lui Ovidiu din Constanța, Muzeul de Istorie Națională și Arheologie din Constanța, Muzeul de artă populară
  • Biserici și mănăstiriCatedrala Sfinții Apostoli Petru și Pavel, Arhiepiscopia Tomisului, Biserica Romano-Catolică Sf. Anton de Padova, Biserica Sfântul Nicolae, Marea Moschee din Constanța
Legende

În memoria fiicei

O legendă spune că acest loc minunat a fost construit de un tată îndurerat, în memoria fetei sale, moartă la numai 17 ani. Părintele a vrut astfel să ofere altor tineri un loc de distracţie şi relaxare, de care copilul său nu se mai putea bucură

Legenda celor ruinați

O altă legendă sufletele neîmpăcate a celor care au pierdut la jocurile de noroc și s-au sinucis din cauza asta se tulbură şi produc furtuni îngrozitoare, ce provoacă valuri uriaşe care atacă cu sălbăticie coasta stâncoasă în timpul primăverii și toamnei

Fauna

Fauna este una mai puțin bogată, în zonă întâlnindu-se iepure, dihor, lup, vulpe, popândă, hârciog, spârcaci(otis tetrax), dropie(otis tarda), şoareci de stepă şi de pădure, şerpi (eryx jaculus turcicus), lăcustele, cosaşii greierii şi călugăriţele.

Flora

În zonă se întâlnesc o serie de plante specifice regiunii, precum clopoțelul, garofița, cimbrișorul și de stepă, precum plante ierboase, migdali pitici, porumbari și tufe de păducei.

Pe nisipurile plajelor cresc: orzul salbatic, perisorul de nisip, volbura de nisip, jalesul, lucerna de nisip

Localizare

Cazinoul Constanța se află situat pe Bulevardul Regina Elisabeta 4, Constanța 900178, în apropiere de Biserica Romano-Catolică Sf. Anton de Padova, Marea Moschee din Constanța, Roata Panoramica Poarta 1 și Faleza Portul Tomis

Fotografii

Text scris de: Andreea Daniela

Fotografii preluate de pe: FreePik