Istoric

Numele ”Cetatea Râșnov” are la bază cuvântul ”roz” care înseamnă trandafir, floare ce a fost aleasă ca fiind emblema orașului în epoca medievală. Denumirea a suferit sâteva modificări în timp, primele atestate din 1331 consemnau numele Rosnou, după care s-a transformat în Roșnow, Roșinow, Rosarum, iar mai Râșnov, nume care se păstrează și astăzi.

Ansamblul fortificat din Transilvania rezistă încă din secolul al XIV-lea, fiind una dintre cele mai bine păstrate cetăți din țară, întreținută mult timp de către localnici cu scopul de a se apăra de atacurile inamicilor.

Construcția a fost realizată  în stil arhitectonic simplu, din cărămidă și piatră, având o asemănare ridicată cu restul caselor construite în zonă. In timpul atacurilor cetatea servea drept adăpost pentru locuitorii din zonă, iar după asedii fiecare participa la refacerea acesteia. 

Prezentare

Cetatea Râșnov este una dintre cele mai bine păstrate cetăți din Transilvania, fiind un important obiect turistic din România.

Cetatea este situată strategic pentru a supraveghea împrejurimile și pentru a fi greu de penetrat, fiind în vârful unui deal stâncos, înconjurată de păduri, având o singură cale de acces.

În trecut în curtea exterioară erau adăpostite vitele și exista o capelă pentru ca cei credincioși să se roage pentru liniște și pace. Curtea interioară este protejată de o constructie circulară fortificată, prevazută cu multe guri de tragere, făcând față la multe atacuri, apărând majoritatea locuitorilor.

Cetatea a servit drept fundal pentru filme cu sonoritate în istoria românilor, precum “Nemuritorii”, “Dacii”, “Mihai Viteazul”, “Columna”, dar și pentru o peliculă americană în care au jucat  Nicole Kidman și Jude Law: “Cold Mountain”.

De pe Cetatea Râșnov vizitatorii au o vastă panoramă a orașului și împrejurimilor, în care privirea descoperă alături de clădirile vechi, coloritul proaspăt, vesel, al noilor construcții, locuințe, fabrici și școli. Tot de aici poate fi admirată construcția fabricii de scule, ca și silueta yzinelor chimice care a conferit Râșnovului supranumele de ”oraș al acetilenei”

Important de menționat este că pe timpul verii cetatea organizează “Festivalul de Film Istoric Râșnov”.

  • Activitățibungee jumping, plimbare cu liftul panoramic, tiroliană, alpinism, zbor cu moto parapanta, echitație, paint-ball
  • Producători localiproduse apicole, decorațiuni artizanale
  • Tesaturi lucrate manualie, cojoc, covoare, prosoape, ciorapi
  • De vizitatPeștera Valea Cetății, Dino Parc, Muzeul Județean de Istorie Brașov, Peștera Valea Cetății, Peștera Râșnoavei, Rezervația de Urși Zărnești, Poiana Brașov, Peștera de Lapte, Castelul Bran, Castrul Roman Cumidava, Peștera Râșnoavei, Cheile Râșnoavei
  • Biserici și mănăstiriSchitul Sfântului Efrem cel Nou, Mănăstirea Bran, Mănăstirea Sfânta Ana, Mănăstirea Sfântului Efrem cel Nou, Mănăstirea Sfântului Apostol Toma, Schitul Colțul Chiliilor
Legende

Comoara din fântână

Legenda spune că în fântâna adâncă de 147 de metri au fost aruncați saci cu galbeni în timpul asediilor, ca să nu fie găsiți li furați de inamici. Se spune că nici astăzi nu au fost scoși acei saci plini cu monede de aur și oricine a încercat să caute aurul a avut un sfârșit tragic

Fauna

În jurul cetății de la Râșnov fauna este una variată, apele fiind populate cu mreană, păstrăv sau lipan, iar pădurile abundă în reptile, păsări sau amfibieni, printre care enumerăm cocoșul de munte (Tetrao urogallus), barza neagră (Ciconia nigra), barza albă (Ciconia ciconia), acvilă (Aquila chrysaetos), șorecarul încălțat (Buteo lagopus) sau prundărișul de piatră. Printre mamiferele întâlnite în zonă se numără capra neagră (Rupicapra rupicapra), căpriorul (Capreolus capreolus L), râsul (Lynx) sau ursul.

Flora

Flora din zonă se compune din trifoi, garofița Pietrei Craiului (Drbanthus callizonus), floarea de colț (Leontopodium alpinum Cass.), bujorul de munte (Rhododendron kotschyi Simonkai syn. Rh. myrtifolium), zambila de câmp, cadelnița (Campanula carpatica), lăcrămioare (Convallaria majalis), rogoz, etc.

Localizare

Cetatea Râșnov se află pe strada Cetății 17, orașul Râșnov Romacril 505400, județul Brașov, având ca drum de acces rutier 1E. Poziția este un favorabilă turismului, având în imediata apropiere Dino Park, Peștera Râșnoavei, Cheile Râșnoavei și orașul Brașov la 17 km.

Fotografii

Text scris de: Andreea Daniela

Fotografii preluate de pe: FreePik