Post Views: 1.081
Cetatea Rupea, una dintre cele mai vechi fortificații din zona Brașovului de astăzi, a fost ridicată în urmă cu peste 700 de ani pentru a proteja localnicii de atacurile inamicilor. În anul 1324 apare prima atestare a cetîții, sub numele de Castrum Kuholm, pe vremea aceea existând doar unul dintre cele 3 ziduri de apărare.
De-a lungul timpului zidurile și-au făcut datoria, rezistând în fața invadatorilor, însă a fost deteriorată sever, lăsând în urmă doar câteva ziduri distruse ce păreau să formeze o cetate impunătoare.
Legat de numele cetății, se spune că acesta provine de la așezarea Rupes din timpul romanilor. Rupes însemna ”stâncă” sau ”piatră” sugerând faptul că cetatea era ridicată pe un deal din rocă foarte dură.
În anul 2013 cetatea a fost refăcută complet cu ajutorul fondurilor Europene și în prezent se bucură să îî calce pragul până la 10.000 de turiști, dornici să îi descopere misterele și să admire peisajul superb din împrejurimi.
Un loc magic unde imaginația prinde viață și dă naștere unora dintre cele mai incitante povești, fie ele cu zâne și prințese, fie cu războaie medievale și lupte așa cum regăsim acum doar în filme.
Cetatea este impunătoare și are forma unei spirale ascendente, fiind vizibilă de pe drumul European E60. De la cetate este o panoramă superbă spre Dealurile Homoroadelor, Podișul Hârtibaciu, dar și spre orașul de la baza cetății.
Cetatea adăpostea peste 100 de case care să adăpostească localncii, un Turn al Slăninii în care se depozitau proviziile, un Turn al Cercetașilor destinat supravegherii, un Turn al Porții cu rol de apărare și primul atacat și un Turn al Slujitorilor care era defapt al Străjerilor.
În județul Brașov au fost evidențiate, peste 500 de specii de melci, 11 specii de pești, peste 40 de specii de paianjeni, aglomerări mari de păsări acvatice (peste 70 de specii de păsări), 19 specii de mamifere mici și peste 9 specii de lilieci.
În pădurile retrase se întâlnesc lupi (Canis lupus), urși (Ursus arctos), vulpi (Vulpes vulpes), jderi (Martes), mistreți (Sus scrofa) sau iepuri (Lepus europaeus).
Vegetația din jurul cetății Rupea este bogată și prețioasă, permițând exploatarea zonei pe de-o parte din punct de vedere turistic,dar și de-o parte din punct de vedere economic, prin comercializarea de fructe de pădure și plante medicinale.
Cetatea Rupea se află situată pe strada Cetății, Rupea, aici ajungând de pe E60, fiind la 65 de kilometri de Brașov și 53 de kilometri de Sighișoara