Istoric

Cetatea Sucevei, cunoscută și sub denumirea de Cetatea de Scaun a Sucevei a fost construită între anii 1375 și 1391 de către voievodul Petru I Mușat.

Cetatea medievală este situată pe un platou la o diferență de altitudine de 70 metri față de lunca Sucevei.

De-a lungul timpului cetatea a servit drept construcție de apărare pentru locuitori, alături de celelalte fortificații, în timpul atacurilor otomane.

De-a lungul timpului cetatea s suferit numeroase avarieri în urma atacurilor, fiind fortificată în secolul al XV-lea de Ștefan cel Mare și distrusă în secolul al XVII-lea (1675) de Dumitrașcu Cantacuzino, în prezent fiind doar câteva ruine ce amintesc de trecutul  zbuciumant

Prezentare - Cetatea Sucevei

Cetatea Sucevei a servit drept reședință voievodală, aici semnându-se documentele importante și emitându-se monedele din materiale prețioase.

Inițial fortificațiile exterioare au avut forma unui dreptunghi ce împrejmuia o arie de peste 1.400 metri pătrați, cu turnuri pătrate de apărate pe fiecare colț și la mijlocul fiecărei laturi. Pe latura de est a fost săpat un șanț de apărare cu o adâncime de aproximativ 10 metri, zidurile exterioare aveau o grosime de aproximativ 2 metri.

În timpul domniei sale, Ștefan cel Mare a dispus, în două etape, construirea unor noi ziduri de apărare care să fortifice cetatea, considerând-o vulnerabilă în fața invaziilor otomane.

Tot atunci s-a dispus amenajarea cetății în interior, pentru un trai de viață mai bun al domnitorilor, iar apărarea se realiza de o garnizoană puternică ce a supraviețuit atacurilor otomane și poloneze din anii 1485 și 1497.

Urmașii lui Ștefan cel Mare nu au mai făcut multe lucrări de refacere a cetății, iar 1538 oastea otomană vine pregătită să o cucerească. Pe traseu boierii nemulțumiți de conducere decid să își trădeze stăpânii, predând cetatea sultanului din fruntea armatei otomane.

Au mai urmat câteva episoare în care cetatea a fost atacată, în 1563 distrugându-se cea mai mare parte din ea, în urma unui asediu ce a durat 3 luni. Chiar daca s-au mai efectuat mici lucrări de re ondiționare, turcii și polonezii au preluat pe rând conducerea.

În anul 2004 s-au efectuat câteva lucrări de restaurare a podului de acces, pivniței și zidului, în memoria lui Ștefan cel Mare, împlinindu-se atunci 500 de ani de la moartea sa.

Astăzi în cetate sunt găzduite în Cetatea Sucevei expoziții temporare de pictură sau expoziții cu figuri de ceară pe teme diverse.

  • Activitățiplimbări cu barca pe lac, vizita la zoo, parc de distracții
  • Producători localiproduse apicole, decorațiuni artizanale
  • Tesaturi lucrate manualie, cojoc, covoare, prosoape, ciorapi
  • Locuri de vizitat în apropiere de Cetatea SuceveiMuzeul Satului Bucovinean, Gura Humorului, Munții Rarău, Salina Cacica, Muzeul Oului – Vama
  • Biserici și mănăstiriBiserica Sfantul Ilie, Sucevița, Moldovița, Humor, Dragomirna, Râșca și Bogdana, Chilia lui Daniil Sihastrul
Fauna

Fauna din zona Cetății Sucevei se compune din iepure(Lepus euro-paeus), caprioară (Capreolus capreolus), vulpe (Canis vulpes), mistreț (Sus scrofa), iar ăn ape se găsesc lipan (Thy-molus thymalus), scobar (Chonarostoma nasus) și crap (Cyprinus carpio).

Flora

În județul Suceava flora este una bogată, existând o mulțime de plante rare, precum dediței(Pulsatilla patens și Pulsatilla montana), ruscuta de primavară (Adonis vernalis), frăsinei (Dictamnus albus), stânjenei (Iris coespitosa și Iris sibirica) sau bulbuci (Trolius euro-pueus).

Localizare

Cetatea Sucevei se află la marginea de est a orașului a cărui nume îl poartă, pe un pinten al unui platou mai înalt decât valea, de acolo văzându-se întreaga vale a Sucevei.

Fotografii

Text scris de: Andreea Daniela

Fotografii preluate de pe Freepik