Istoric

În urma invaziei din 1241 în localitățile Trascău și Sângiorgiu au suferit numeroase pagube, s-a luat decizia să se construiască o cetate pe vârful foarte abrupt al unei stânci calcaroase, loc foarte greu accesibil pentru inamici. Cetatea Trascăului a fost ridicată în jurul anului 1296 le cererea subvoievodul Thoroczkay, cu eforturile financiare ale familiei acestuia, având ca scop final apărarea locuitorilor în cazul unor atacuri.

În anul 1470 cetatea este confiscată de Matei Corvin și dăruită voievodului Transilvaniei de la acel moment, iar după 40 de ani revine familiei Thoroczkay. În anul 1514 cetatea este devastată de țăranii lui Gheoghe Doja iar în anul 1703 este dată o lovitură de grație din partea trupelor imperiale austriece conduse de generalul Tiege,  distrugând cu tunurile o mare parte din cetate. Acest atac apare în urma împotrivirii acțiunilor Habsburgilor de preluare, în stăpânire, a Ardealului, familia nobiliară proprietară încercând cu toate puterile să protejeze cetatea, locuitorii și pământurile.

Prezentare Cetatea Trascăului

În prezent din cetate au mai rămas două turnuri și o parte însemnată a zidurilor laterale, putându-se construii imaginea unei cetăți.

La câțiva kilometri mai departe, pe un deal (Râmeți), a mai existat o cetate construită să ofere protecție locuitorilor, împotriva populațiilor migratoare.

Se spune că cetatea Trascăului a fost legată de cetatea Râmeți printr-un tunel subteran, cu două guri de acces din cetatea Râmeți și una din cetatea Trascăului, în care nobilii Thorotzkay și-au ascuns averea. Circulă legende care spun că cei mai curajoși dintre săteni s-au încumetat să intre în tunel în căutarea aurului, dar nu s-au mai întors niciodată de sub pământuri.

Cetatea este foarte vizitată anula, atât de arheologi, oameni pasionați de istorie, dar și de către foarte mulți turiști curioși de povestea ei.

Localitatea Rimetea este cunoscută ca fiind singurul loc în care soarele răsare de două ori – o dată deasupra orizontului, o dată după Piatra Secuiului. Satul este cunoscut și datorită caselor tradiționale unice și a patrimoniului natural bogat.

  • Activitățicălărie, ciclism montan, speologie, cățărare, plimbare cu barca, vizita la stână, sky
  • Producători localiproduse apicole, decorațiuni artizanale
  • Tesaturi lucrate manualie, cojoc, covoare, prosoape, ciorapi
  • De vizitatPiatra Secuiului, Muzeul Etnografic Rimetea, Cheile Vălișoarei, Cetatea Aiud, Mănăstirea Dumbrava, Șesul Craiului - Scărița-Belioara, Grădina Zoologică Turda, Salina Turda
  • Biserici și mănăstiriMănăstirea Mihai Vodă, Mănăstirea Sfântul Ioan Botezătorul, Mănăstirea Rimetea
Legende

Legenda tunelului ascuns

O legendă spune că cetatea de pe dealul Râmeți și cetatea Trascău au fost unite, cu secole în urmă, de către o cale tainică, subpământeană. Acel tunel mai avea o intrare, după cum spun poveștile din bătrâni, și în incinta catedralei din Rimetea. Se spune că unii săteni, mai cutezători, ar fi identificat una dintre intrările în enigmaticul tunel, sperând să găsească tezaurele ascunse, acolo, în Evul mediu, de către nobilii Thorotzkay, dar că imprudenții care s-ar fi avântat în hrubele întunecoase nu s-ar mai fi înapoiat niciodată.

Fauna

Fauna din jurul cetății Trascăului este reprezentată de păsări, reptile și insecte, printre care cel mai des întâlnite sunt: ariciul (Erinaceinae), căprioara (Capreolus capreolus), iepurele (Lepus europaeus), dihorul (Mustela putorius), pupăza (Upupa epops), rândunica (Hirundo rustica), cioara (Corvus frugilegus), vrabia (Passer domesticus), șopârla (Podarcis tauricus), greierele (Gryllidae), viespea (Vespula Vulgaris) sau libelula (Anisoptera).

Flora

Flora este una bogată în plante medicinale și arbuști fructiferi, printre care se numără: brusturele (Arctium lappa), coada calului (Equisetum arvense), leurda (Allium ursinum), chimenul (Carum carvi), cimbrișorul (Thymus serpyllum), alunul (Corylus avellana), măceșul (Rosa canina), coacăzul (Ribes), socul (Sambucus), păducelul (Crataegus monogyna) sau merișorul (Vaccinium vitis-idaea).

Localizare

Cetatea Trascăului este situată la vest de satul Colțești și laaproximativ 5 km sud-vest de comuna Rimetea, județul Alba.