Post Views: 2.293
Intins pe teritoriul judetelor Neamt si Harghita, in Muntii Hasmasului, Parcul National Cheile Bicazului – Hasmas este o bijuterie a naturii si o adevarata atractie turistica, zona mandrindu-se cu peisaje impresionante, forme de relief spectaculoase si cu o sumedenie de posibilitati de agrement. Situat în valea râului Bicaz, este cel mai cunoscut si cel mai atragator defileu al Carpatilor Orientali, care strabate dinspre sud-vest spre nord-est muntii alcâtuiti din depozitele calcaroase ce s-au depus în marile triasice si jurasice. in masivul calcaros s-au format pesteri.doline si avenuri. Defileul este de origine tectonica, numele l-a capatat de la de la râul Bicaz. având o lungime de 5 km. Astazi este cunoscut si sub numele de „paradisul alpinistilor”.
Întins pe teritoriul judetelor Neamt si Harghita, in Muntii Hasmasului, Parcul National Cheile Bicazului – Hasmaș este o bijuterie a naturii și o adevarată atracție turistică, zona mândrindu-se cu peisaje impresionante, forme de relief spectaculoase și cu o sumedenie de posibilităti de agrement.
Cu o lungime de peste 6 km, săpat în timp de râul Bicaz și afluenții săi, cheiul este înconjurat de ziduri verticale de 300-400 m, iar serpentinele fascinante, sculptate adânc în stâncă, își fac loc prin munții minunați. Pereții stâncilor ascund avene și peșteri de o frumusețe rară (Peștera Neagra, Peștera Cascada). Tot de aici se pot admira și masivele: Piatra Altarului (1120 m), Piatra Pinteștilor (847 m) Piatra Arșiței (835 m) și stâncile: Piatra Surducului, Poarta de Piatră, Polițele Bardosului.
Asocierea tipurilor de roci diferit colorate și variate ca formă și alcătuire, întâlnite pe traseul Bicaz Chei – Lacu Roșu, face ca imensa despicătura a văii Bicazului să constituie unul din cele mai remarcabile trasee turistice din Carpați.
Cheile sunt străbătute de Pârâul Bicaz, care se revarsă din Lacul Roșu, croindu-și drum în direcție nord-estică prin cascade de diverse dimensiuni, adâncindu-și mereu albia în stâncile calcaroase. Important de menționat este faptul că întreaga porțiune de chei se poate traversa cu mașina pe drumul ce leaga orașul Gheorgheni de orașul Bicaz, pe DN12C.
În cadrul parcul național Cheile Bicazului – Hasmaș, totalitatea cursurilor de apă dau reușit să realizeze alte chei, mult mai mici, precum sunt Cheile Laposului, Cheile Sugaului și Cheile Bicajelului.
Stâncile sunt formate din calcar, iar în urma eroziunii și a mișcărilor tectonice s-au format crăpături și scorburi, astfel zona a devenit perfectă pentru cățărarea pe stânca, cunoscută sub numele de ”paradisul alpiniștilor”. Pentru experiențe care nu necesită atât de multă adrenalină și experiență, există trasee superbe de Via Ferrata la doar 2 km de la ieșirea din Cheile Bicazului spre satul Bicaz-Chei.
In aval de Serpentina Mare, Piatra Poienii si Muntele Bardos se apropie doar la câtiva metri. Acest loc se numeste Poarta ladului dupa care mai jos urmeaza locul numit Pridvorul ladului. Apoi cheile se largesc, pâna la stâncile Turnului Negru. De aici porneste poteca câtre Pestera Neagra care are intrarea de 15 m înaitime si 3 m latime. De la intrare în pestera zarim falnicul turn al Pietrii Altarului. Pestera dupa 25 de m se strâmteaza, iar dupa înca 10 m se termina.
Pentru iubitorii de plimbări, o scurtă călătorie pe poteca ce trece pe lângă Lacul Roșu o să fie o adevărată oază de liniște și relaxare. Deoarece toată lumea se gândește și la cei mici, există în zonă precum tiroliană, trambulină, balansoar, parc de adventură, teren de tenis, teren de fotbal, călărie sau plimbări cu barca alături de familie.
Pe parcursul serpentinelor din Cheile Bicazului întâlnim mici standuri cu suveniruri, produse lucrate de artizanii români și maghiari din zonă, dar si produse alimentare făcute în casă de câțiva oameni muncitori: produse apicole precum miere, polen, păstură, dar și nelipsitele dulcețuri din fructe crescute și alese cu grijă.
În Cheile Bicazului au fost realizate secvențe din filme cu sonoritate pentru istoria românilor, precum „Dincolo de brazi” – apărut în anul 1957, realizat de Mircea Drăgan și Mihai Iacob; „Columna” – filmul istoric româno-est german apărut în 1968 și realizat de Mircea Drăgan; „Lacul Roșu” – apărut în 1938, film documentar regizat de Paul Călinescu; „Fiul Munților” – film apărut în 1981, regizat de Gheorghe Naghi, în care principalele roluri au fost interpretate de Carmen Maria Strujac, Ștefan Mihăilescu-Brăila, Aurel Giurumia, Iulian Bălțătescu și Isabela Zaharia; „Drumul oaselor” – apărut în 1980, film regizat de Doru Năstase; „Trandafirul galben” – film românesc din 1982, regizat de Doru Năstase, rolurile principale fiind interpretate de actorii Florin Piersic, Marga Barbu, George Motoi, Ion Dichiseanu, Ioana Pavelescu și Traian Stănescu.
Cel mai cunoscut traseu din zonă este Lacul Roșu-Suhardul Mic (1.345m), cu punct de plecare de la Hotelul Turistic Lacul Roșu. Traseul Via Ferrata ”Wild Ferenc” necesită echipament special de alpinism, dar și mult curaj, deoacere necesită traversarea unui pod suspendat la 160 metri. Pentru cei mai puțini experimentați, există un traseu marcat prin pădure ce duce în vârf, de unde exista o panoramă uimitoare asupra lacului Roșu.
Un traseu uimitor pentru iubitorii de plimbări este circuitul în jurul Lacului Roșu, pe o potecă ușor pietruită. Acest traseu se poate parcurge și cu biciclete speciale pentru drum forestier, ce pot fi închiriate din stațiune.
Pentru iubitorii de natură există un traseu prin pădure și peste dealuri uitate spre Piatra Ghilcoș (1.378 m), cu punct de plecare Pensiunea Teo Lacul Roșu. Traseul este marcat cu un triunghi roșu, pe o distanță de 6km și o diferență de nivel de 400m.
Pe lângă acestea există numeroase trasee spre puncte de observare, printre care se menționează traseul Via Ferrata Astragalus și traseul spre Peștera Munticelu, cu punct de plecare ieșirea din satul Bicaz-Chei spre Lacul Roșu.
Fauna se compune din râs, capră neagră, veveriță, cerb, mistreț, urs, lup, pisică sălbatică precum și păsări, printre care uliu, șoim, potarniche, rață sălbatică, cocoș de munte, sitar și ciocanitoare.
Flora din zona Cheilor Bicazului este reprezentată de pădurile de conifere (molid și pin) precum și de specii de alun, mesteacăn, salcie de munte, paltin, plop de munte și brad. Vegetația este imbogățită și de flori multicolore, printre care floare de colț, garofiță, margaretă, clopoțel, laptele cucului și stânjenel.
Cheile Bicazului se află în județul Neamț, administrare de comuna Bicaz-Chei. Sunt traversate de drumul național DN15C și leagă comuna Bicaz-Chei de Lacul Roșu.
Text scris de: Andreea Daniela
Fotografii realizate de Samuel Lunca sau preluate de pe FreePik