Post Views: 921
Cele mai vechi urme de locuire omeneasca din Cheile Turenilor dateaza încă din mileniul al V-lea i.Hr. și apartin complexului cultural Cluj – Cheile Turzii – Lumea Noua.
Cheile Turenilor, cunoscute și sub denumirea de Cheile Turului sau Cheile Tureniului, impresionează prin peisajele pitorești și prin sălbăticia naturii.
Pârâului Valea Racilor a străpuns calcarele din zonă dinspre nord, formând Cheile Turenilor, cu o suprafață de aproximativ 25 de hectare și o lungime de vreo 2 km.
Numeroasele reţele de drenaj carstic conduceau apele de precipitaţii de pe platourile înalte în valea principală, apărând astăzi sub forma unor peşteri ce dau defileului un aspect impresionant.
Turiștiii sunt atrași de un tumul cu diametrul de 40 de metri și înalt de 3 metri, aflat pe dealul Ghienghe, la punctul La Furnici, tumul în care recent au fost cercetate morminte care datează din epocii bronzului.
Unele dintre speciile de păsări din zona Cheilor Turenilor sunt considerate rarităţi, fiind declarate monumente ale naturii: fluturaşul de stâncă (Trichodroma muraria) , drepneaua mare (Apus melba), mierla de piatră (Monticola saxatilis), presura de munte (Emberiza cia) sau acvila de munte (Aquila crysaëtos).
Dintre speciile alpine care au supravieţuit până astăzi împrejurimile Cheilor Turenilor se numără: Aster alpinus sau Ranunculus oreophilus, iar dintre plantele mai rare din România întâlnim: garofiţa cu petale albe sau roz (Dianthus spiculifolius) var. integripetalus, viola liliachie (Vioala jóoi), spinul (Carduus fissurae), un neam de omag (Aconitum collibotryon), vulturica (Hieracium tordanum), căpșunică (Cephalaria radiata), o graminee decorativă (Arenastrum decorum), tisa (Taxus baccata).
Rezervația Naturală Cheile Turenilor se află situată în apropierea Cheilor Turzii, la doar 12 km de Turda.