Post Views: 859
Cercetătorii sunt de părere că în urmă cu aproximativ 150 milioane de ani s-a depus roca de tip calcaros ce formează Cheile Turzii. Apele Hășdatului au fost responsabile de săparea și transportul rocilor, ajungând la forma spectaculoasă de astăzi a cheilor, cu o lungime de aproape 3 km.
În anul 1938 Cheile Turzii au dobândit statutul de rezervație Naturală, iar acum se află pe listele UNESCO ca fiind unul dintre cele mai importante monumente ale naturii din țară.
În jurul anului 1960 localnicii spun că pe coama din partea dreaptă a Cheilor exista o veche bisericuță din lemn, nefolosită, pe locul unei vechi mănăstiri greco-catolice, fiind demolată câțiva ani mai târziu.
După al doilea răzvoi mondial, pe coama din partea dreaptă a Cheilor, a fost construită o cruce de metal, înlocuind fosta cruce de lemn cu o vechime de peste 10 ani și distrusă de timp și condiții meteo.
Cheile Turzii fac parte dintr-o arie protejată, de interes turistic, presărată cu peste 60 de peșteri și arcade interesante, plante rare și protejate de lege și pereți înalți de până la 300m.
Peisajul castric este oferit de stâncile înalte, arcade, turnuri de piatră, peșteri, grohotișuri și firide cu dimensiuni în general reduse. Cea mai mare peșteră întâlnită aici are aproximativ 123 m lungime, iar cele mai cunoscute peșteri sunt Peștera Liliecilor, Peștera Modoloaie și Peștera Ascunsă, Peștera Ungurească, Peștera Binder, Peștera Cetățuia Mare și Peștera Morarilor.
La începutul traseului din Cheile Turzii sunt standuri cu suveniruri pentru turiști, dar și terase pentru un mic popas. Tot aici este și cea mai rapidă tiroliană din România, cu o lungime de 600m în care viteza atinge 80-100km/h.
De-a lungul cheilor sunt 4 poduri ce trec peste valea Hășdate, iar peisajul este presărat cu plante rare precum usturoiul sălbatic, iriși sau floare de colț.
Cheile Turzii se leagă prin traseele enumerate mai jos de alte obiective turistice, precum Cheile Borzești, Cheile Turului și Cascada Ciucaș.
Datorită pereților verticali și relativ ușor de escaladat, locul este unul vizitat fest de alpiniști, anual organizându-se concursuri și memoriale(se cunosc peste 200 de trasee de alpinism și escaladă).
În zona Cheilor Turzii se întâlnesc numeroase specii de păsari, fluturi, pești și animale, printre care se numără napârca, şopârla ageră, acvila de stâncă, mierla de stâncă, cojaica de munte, ciocârlia de munte, brotăcelul, broasca râioasă, şoarecele de pădure, ariciul. Mai rar întâlnite sunt pisica sălbatică (Felis silvestris), căprioara, mierla de piatră (Monticola saxatilis), cerbul, dihorul (Putorius putorius), fluturașul de stâncă (Tichodroma muraria), acvila de munte (Aquila chrysaetos), presura de munte (Emberiza cia) sau vulpea (Vulpes vulpes).
Rezervația Naturală Cheile Turzii Este una din cele 7 rezervaţii botanice aflate teritoriul judeţului Cluj, flora încadrând peste 1000 de plante vasculare, dintre care unele sunt endemice, specii aflate la limită de areal, rare sau foarte rare: păducel (Sorbus dacica), mărar păsăresc (Ferula sadlleriana), cârcel(Ephedra distachya), omag(Aconitum Sp.), vulturica (Hieracium tordanum), căpșunică (Cephalaria radiata) și usturoi sălbatic(Allium vinealis)
Cheile Turzii se află localizate de-a lungul văii Hașdate, la 6 km de municipiul Turda, județul Cluj, au ca drum de acces DJ103I și sunt administrate de comuna Mihai Viteazu