Post Views: 1.124
Lacul Roșu (cunoscut pe plan local și sub numele de Lacul Ghilcoș) este un lac de baraj natural format în urma prăbușirii unui versant din cauza cutremurului din 1838, în apropierea Cheilor Bicazului, la distanța de 26 km de Gheorgheni (jud. Harghita) și 57 km de Piatra-Neamț(jud. Neamț). Dinspre muntele Ghilcoș au alunecat straturile de conglomerate și au banat cursul râului. Pădurea de conifere care acoperea malurile râului a fost înecată, trunchiurile arborilor putând fi văzute și astăzi, ieșind ca niște cioturi deasupra apelor lacului, fiind o atracție pentru turiști.
Lacul s-a format la altitudinea de 983 m, într-o depresiune cu un climat predominant subalpin. În 1864 apare sub denumirea Lacul Pietrii Roșii, mai târziu a fost denumit Lacul Ucigaș. Din 1936 este denumit oficial Lacul Roșu.
Mulți au auzit de cel mai mare lac de baraj natural din România, dar puțini știu despre magia locului și motivele pentru care merită să fie vizitat. Iată o scurtă prezentare care sperăm să vă stârnească interesul.
În prezent, Lacul Roșu se întinde pe o suprafață de aproximativ 12 hectare, cu o adâncime de 9,6 metri. Lacul este alimentat de patru pârâie importante: Vereșcheu, Licoș, Suhard și Valea Oii. Din vechea pădure care acoperea albia văii s-au păstrat şi astăzi vârfurile brazilor, rămaşi pe picioare în amonte de baraj. Trunchiurile lor s-au conservat datorită apei bogate în carbonaţi de calciu şi oxid de fier.
Lacul Roșu se situează între Suhardul Mic, Suhardul Mare din partea nordică, Munții Podu Calului din partea sud-vestică, Munții Licaș și Munții Kis-Havas din partea nord-vestică, Csíki-Bükk din partea nord-estică și Muntele Ucigaș din partea estică. Cu toate că Lacul Roșu este o formație tânără, condițiile și timpul de formare a lacului sunt foarte discutate.
Lacul de baraj natural, care numai în sine este o raritate, este şi una dintre cele mai frumoase staţiuni climaterice din România. Natura a decis să îmbine unicitatea lacului cu grandioasele pereţii abrupţi ai dolomiţilor din Cheile Bicazului.
Puteți simți că timpul este lent aici, în acest pitoresc loc de vacanță, la munte, popular printre familii și excursioniști.
Cel mai cunoscut traseu din zonă este Lacul Roșu-Suhardul Mic (1.345m), cu punct de plecare de la Hotelul Turistic Lacul Roșu. Traseul Via Ferrata ”Wild Ferenc” necesită echipament special de alpinism, dar și mult curaj, deoacere necesită traversarea unui pod suspendat la 160 metri. Pentru cei mai puțini experimentați, există un traseu marcat prin pădure ce duce în vârf, de unde exista o panoramă uimitoare asupra lacului Roșu.
Un traseu uimitor pentru iubitorii de plimbări este circuitul în jurul Lacului Roșu, pe o potecă ușor pietruită. Acest traseu se poate parcurge și cu biciclete speciale pentru drum forestier, ce pot fi închiriate din stațiune.
Pentru iubitorii de natură există un traseu prin pădure și peste dealuri uitate spre Piatra Ghilcoș (1.378 m), cu punct de plecare Pensiunea Teo Lacul Roșu. Traseul este marcat cu un triunghi roșu, pe o distanță de 6km și o diferență de nivel de 400m.
Pe lângă acestea există numeroase trasee spre puncte de observare, printre care se menționează traseul Via Ferrata Astragalus și traseul spre Peștera Munticelu, cu punct de plecare ieșirea din satul Bicaz-Chei spre Lacul Roșu.
Fauna se compune din râs, capră neagră, veveriță, cerb, mistreț, urs, lup, pisică sălbatică precum și păsări, printre care uliu, șoim, potarniche, rață sălbatică, cocoș de munte, sitar și ciocanitoare.
Flora din zona Lacului Rosu este reprezentată de pădurile de conifere (molid și pin) precum și de specii de alun, mesteacăn, salcie de munte, paltin, plop de munte și brad. Vegetația este imbogățită și de flori multicolore, printre care floare de colț, garofiță, margaretă, clopoțel, laptele cucului și stânjenel.
Lacul Rosu se află situat în județul Harghita, la aproximativ distanța de 26 km de Gheorgheni și 23 km de orașul Bicaz.
Poziția este una favorabilă tursimului, deoarece pe lângă poziționarea în mijlocul unui peisaj pitoresc, acesta se află în imediata vecinătate a Cheilor Bicazului și la aproximativ 27 de km de barajul Bicaz.
Text scris de: Andreea Daniela
Fotografii realizate de: Anișoara Barbu, Samuel Lunca sau preluate de pe FreePik