Istoric

Lacul Roșu (cunoscut pe plan local și sub numele de Lacul Ghilcoș) este un lac de baraj natural format în urma prăbușirii unui versant din cauza cutremurului din 1838, în apropierea Cheilor Bicazului, la distanța de 26 km de Gheorgheni (jud. Harghita) și 57 km de Piatra-Neamț(jud. Neamț). Dinspre muntele Ghilcoș au alunecat straturile de conglomerate și au banat cursul râului. Pădurea de conifere care acoperea malurile râului a fost înecată, trunchiurile arborilor putând fi văzute și astăzi, ieșind ca niște cioturi deasupra apelor lacului, fiind o atracție pentru turiști.

Lacul s-a format la altitudinea de 983 m, într-o depresiune cu un climat predominant subalpin. În 1864 apare sub denumirea Lacul Pietrii Roșii, mai târziu a fost denumit Lacul Ucigaș. Din 1936 este denumit oficial Lacul Roșu.

Prezentare - Lacul Rosu

Mulți au auzit de cel mai mare lac de baraj natural din România, dar puțini știu despre magia locului și motivele pentru care merită să fie vizitat. Iată o scurtă prezentare care sperăm să vă stârnească interesul.

În prezent, Lacul Roșu se întinde pe o suprafață de aproximativ 12 hectare, cu o adâncime de 9,6 metri. Lacul este alimentat de patru pârâie importante: Vereșcheu, Licoș, Suhard și Valea Oii. Din vechea pădure care acoperea albia văii s-au păstrat şi astăzi vârfurile brazilor, rămaşi pe picioare în amonte de baraj. Trunchiurile lor s-au conservat datorită apei bogate în carbonaţi de calciu şi oxid de fier.

Lacul Roșu se situează între Suhardul Mic, Suhardul Mare din partea nordică, Munții Podu Calului din partea sud-vestică, Munții Licaș și Munții Kis-Havas din partea nord-vestică, Csíki-Bükk din partea nord-estică și Muntele Ucigaș din partea estică. Cu toate că Lacul Roșu este o formație tânără, condițiile și timpul de formare a lacului sunt foarte discutate.

Lacul de baraj natural, care numai în sine este o raritate, este şi una dintre cele mai frumoase staţiuni climaterice din România. Natura a decis să îmbine unicitatea lacului cu grandioasele pereţii abrupţi ai dolomiţilor din Cheile Bicazului.

Puteți simți că timpul este lent aici, în acest pitoresc loc de vacanță, la munte, popular printre familii și excursioniști.

  • Activitățicălărie, ciclism montan, speologie, cățărare, plimbare cu barca, vizita la stână, sky
  • Producători localiproduse apicole, decorațiuni artizanale
  • Tesaturi lucrate manual ie, cojoc, covoare, prosoape, ciorapi
  • De vizitat în apropierePeștera Munticelu, Parcul Național Cheile Bicazului - Hășmaș, Barajul Bicaz
  • Biserici și mănăstiriBiserica "Sf. Ioan Botezătorul", Mănăstirea Ceahlău, Mănăstirea Doamnei, Mănăstirea Făgețel, Biserica Sfântul Nicolae
Trasee turistice

Cel mai cunoscut traseu din zonă este Lacul Roșu-Suhardul Mic (1.345m), cu punct de plecare de la Hotelul Turistic Lacul Roșu. Traseul Via Ferrata ”Wild Ferenc” necesită echipament special de alpinism, dar și mult curaj, deoacere necesită traversarea unui pod suspendat la 160 metri. Pentru cei mai puțini experimentați, există un traseu marcat prin pădure ce duce în vârf, de unde exista o panoramă uimitoare asupra lacului Roșu.

Un traseu uimitor pentru iubitorii de plimbări este circuitul în jurul Lacului Roșu, pe o potecă ușor pietruită. Acest traseu se poate parcurge și cu biciclete speciale pentru drum forestier, ce pot fi închiriate din stațiune.

Pentru iubitorii de natură există un traseu prin pădure și peste dealuri uitate spre Piatra Ghilcoș (1.378 m), cu punct de plecare Pensiunea Teo Lacul Roșu. Traseul este marcat cu un triunghi roșu, pe o distanță de 6km și o diferență de nivel de 400m.

Pe lângă acestea există numeroase trasee spre puncte de observare, printre care se menționează traseul Via Ferrata Astragalus și traseul spre Peștera Munticelu, cu punct de plecare ieșirea din satul Bicaz-Chei spre Lacul Roșu.

Legende

Legenda celor doi îndrăgostiți

Una dintre legende spune că era o fată săracă în zonă, adoptată din mila unei bătrâne și a unui băiat foarte bogat. Cei doi s-au îndrăgostit la prima vedere, dar părinții băiatului nu au fost de acord cu această căsătorie. În drum spre munte, tinerii au fost prinși de o furtună și adăpostiți la poalele masivului. O piatră uriașă se rostogolește pe vale și îi ucide. Se spune că sângele a curs în lac și de aceea este roșu.

Legenda frumoasei Estera

O altă legendă, atât de sângeroasă, se bazează și pe o poveste de dragoste. O fată extrem de frumoasă pe nume Eszter(Estera) s-a îndrăgostit nebunește de un băiat pe care l-a cunoscut la un târg. Cei doi au decis să se căsătorească, dar, din păcate, băiatul a fost dus în armată, iar fata a așteptat în zadar. Din păcate, Eszter mergea în fiecare zi în zona izvorului, lângă lac, ca să ia apă și să plângă pentru băiat. Într-o zi, fata a fost văzută de un hoț care îi promisese toate bogățiile lumii dacă se va căsători cu ea.

Fata a refuzat, dar hoțul a încercat să o oblige să devină soția lui. Se spune că Eszter a cerut ajutorul munților pentru a scăpa și imediat a început o furtună. Cei doi au fost îngropați sub stânci. Se spune că în acel loc s-a format astăzi Lacul Roșu.

Legenda Ciobanilor

Așa cum se obișnuiește și în zilele noastre, atunci când animalele de la stână nu mai au suficientă iarbă, ciobanii le strâng și pleacă pe meleaguri apropiate în căutarea de locuri pe care oile și vacile lor să stea la păscut. Din nefericire, în timpul unei furtuni mari, ciobanii au vrut să se adăpostească în Muntele Killer, cunoscut și sub numele de Muntele Ghilcoș sau Muntele Ucigaș. O alunecare de teren a făcut ca aceștia să fie îngropați cu toate oile lor, îl locul respectiv formându-se lacul.

Fauna

Fauna se compune din râs, capră neagră, veveriță, cerb, mistreț, urs, lup, pisică sălbatică precum și păsări, printre care uliu, șoim, potarniche, rață sălbatică, cocoș de munte, sitar și ciocanitoare.

Flora

Flora din zona Lacului Rosu este reprezentată de pădurile de conifere (molid și pin) precum și de specii de alun, mesteacăn, salcie de munte, paltin, plop de munte și brad. Vegetația este imbogățită și de flori multicolore, printre care floare de colț, garofiță, margaretă, clopoțel, laptele cucului și stânjenel.

Localizare

Lacul Rosu se află situat în județul Harghita, la aproximativ distanța de 26 km de Gheorgheni și 23 km de orașul Bicaz.

Poziția este una favorabilă tursimului, deoarece pe lângă poziționarea în mijlocul unui peisaj pitoresc, acesta se află în imediata vecinătate a Cheilor Bicazului și la aproximativ 27 de km de barajul Bicaz.