Istoric

Se estimează că în urmă cu aproximativ 30.000 – 40.000 de ani în urmă a avut loc ultima erupție a vulcanului din Masivul Ciomatu. După această ultimă erupție în craterul vulcanului s-a strâns apa din precipitații și așa s-a ajuns la apariția lacului.

Prezentare

Lacul Sfânta Ana se află la o altitudine de 946 metri, având formă aproape circulară, similar cu o paletă de pictor, are o lungime de 620 m și o lățime maximă de 460 m, o suprafață de 19,50 ha și o adâncime maximă de 7 m.

Lacul Sfânta Ana este una dintre cele mai importante atracţii naturale ale Ţinutului Secuiesc, totodată fiind unicul lac rîmas intact din Europa Central-Estică care s-a format pe fundul craterului unui vulcan stins, iar în locul celuilalt crater vulcanic se află Tinovul Mohoș.

Localnicii spun că nu au nevoie de prognoze meteo, deoarece în muntele de lângă lac s-au format, de-a lungul timpului, două fisuri, iar aerul emanat de acestea pişcă la nas atunci este semn de furtună. Dacă nu se întâmplă acest lucru, este semn de vreme frumoasă. Explicaţia ştiinţifică a acestui fenomen este că în munte mai există încă o activitate post-vulcanică care este extrem de sensibilă la schimbările din atmosferă. Când presiunea atmosferică scade, gazele, precum bioxidul de carbon şi sulful, urcă spre suprafaţă şi inundă fisurile cu un miros înţepător, semn că vine ploaia.

  • Activitățizbor cu parapanta, lupte cu arme laser, Mountain Cart, Mountain Skyver, Offreoad cu 4x4 în Ținutul Vulcanilor, plimbare cu trenulețul turistic ”Sfânta Ana Express”
  • Producători localiproduse apicole, decorațiuni artizanale
  • Tesaturi lucrate manualie, cojoc, covoare, prosoape, ciorapi
  • De vizitat în apropiereBăile Tușnad, Băile Balvanyos, Muzeul de Apă Minerală, Pasul Niergheş
  • Biserici și mănăstiriCapela Sfânta Ana, Biserica Romano-Catolică Sfânta Maria
Legende

Legenda celor doi frați rivali

Prima legendă amintește de doi frați rivali care își doreau să iasă în evidență unul față de celălalt cu orice preț. Așa ca unul dintre ei a vrut să demonstreze că are cea mai frumoasă caleașcă și a înhămat la aceasta cele mai frumoase fecioare din sat. Deoarece ele erau firave și nu au reușit să mute caleașca foarte grea, bărbatul a hotărât să le biciuiască și să le supună la chinuri groaznice. Așa că una dintre fecioare pe nume Ana l-a blestemat. Atunci o furtună puternică s-a pornit din senin și l-a omorât pe bărbat și i-a dărâmat și castelul. În locul castelului se spune că s-a format lacul de astăzi și de aceea poartă și numele de Sfânta Ana.

Legenda fetei pe nume Ana

A doua legendă se referă tot la o fată pe nume Ana. Aceasta a fost obligată de familie să se căsătorească cu un băiat pe care nu-l voia și nu-l iubea chiar dacă și-a implorat părinții să nu o mărite. Însă aceștia nu au vrut să o asculte din cauza bogățiilor pe care le avea tânărul. Așadar se spune că tânăra a fugit în noaptea nunții și s-a aruncat în lac. Deoarece localnicii au fost impresionați de suferința trăită de fată au hotărât să denumească lacul Sfânta Ana, loc al fertilității și al iubirii.

Flora

Pe porţiunea nord-estică a malului în tinovul de sute de ani au fost identificate mai multe specii de muşchi, rogoz şi roua cerului. Este de menţionat faptul că pe o porţiune mai mare de 50% din perimetrul lacului apa este acoperită de straturi de muşchi.

Fauna

Literatura de specialitate menţionează prezenţa în apă a următoarelor specii: năpârcă de apă (Tropidonotus natrix), triton (Triton montadoni), respectiv în perioada de reproducere a broaştelor. Pe malul lacului trăieşte o specie de raţă (Anas acuta) care preferă stratul de turbă de suprafaţă acoperit cu arbuşti. Din specia artropodelor populaţii considerabile au: ploşniţa (Notonecta Glauca, Carixa), mai multe specii de libelulă (Erytromma najas, Libellula depressa, Leptetrum men), crapi şi viermi, respectiv monocelulare.

Localizare

Lacul se află la aprox 35 km de Miercurea-Ciuc si aprox 50 km de Târgu Secuiesc, aproape de Băile Tuşnad,în masivul Ciomatu, rezervaţia naturală Mohoș, județul Harghita. Fiind într-o arie protejată, pentru accesul cu mașina se percepe taxă.