Post Views: 506
Se estimează că în urmă cu aproximativ 30.000 – 40.000 de ani în urmă a avut loc ultima erupție a vulcanului din Masivul Ciomatu. După această ultimă erupție în craterul vulcanului s-a strâns apa din precipitații și așa s-a ajuns la apariția lacului.
Lacul Sfânta Ana se află la o altitudine de 946 metri, având formă aproape circulară, similar cu o paletă de pictor, are o lungime de 620 m și o lățime maximă de 460 m, o suprafață de 19,50 ha și o adâncime maximă de 7 m.
Lacul Sfânta Ana este una dintre cele mai importante atracţii naturale ale Ţinutului Secuiesc, totodată fiind unicul lac rîmas intact din Europa Central-Estică care s-a format pe fundul craterului unui vulcan stins, iar în locul celuilalt crater vulcanic se află Tinovul Mohoș.
Localnicii spun că nu au nevoie de prognoze meteo, deoarece în muntele de lângă lac s-au format, de-a lungul timpului, două fisuri, iar aerul emanat de acestea pişcă la nas atunci este semn de furtună. Dacă nu se întâmplă acest lucru, este semn de vreme frumoasă. Explicaţia ştiinţifică a acestui fenomen este că în munte mai există încă o activitate post-vulcanică care este extrem de sensibilă la schimbările din atmosferă. Când presiunea atmosferică scade, gazele, precum bioxidul de carbon şi sulful, urcă spre suprafaţă şi inundă fisurile cu un miros înţepător, semn că vine ploaia.
Pe porţiunea nord-estică a malului în tinovul de sute de ani au fost identificate mai multe specii de muşchi, rogoz şi roua cerului. Este de menţionat faptul că pe o porţiune mai mare de 50% din perimetrul lacului apa este acoperită de straturi de muşchi.
Literatura de specialitate menţionează prezenţa în apă a următoarelor specii: năpârcă de apă (Tropidonotus natrix), triton (Triton montadoni), respectiv în perioada de reproducere a broaştelor. Pe malul lacului trăieşte o specie de raţă (Anas acuta) care preferă stratul de turbă de suprafaţă acoperit cu arbuşti. Din specia artropodelor populaţii considerabile au: ploşniţa (Notonecta Glauca, Carixa), mai multe specii de libelulă (Erytromma najas, Libellula depressa, Leptetrum men), crapi şi viermi, respectiv monocelulare.
Lacul se află la aprox 35 km de Miercurea-Ciuc si aprox 50 km de Târgu Secuiesc, aproape de Băile Tuşnad,în masivul Ciomatu, rezervaţia naturală Mohoș, județul Harghita. Fiind într-o arie protejată, pentru accesul cu mașina se percepe taxă.