Istoric

Cele mai vechi dovezi ale locuitorilor din zona în care este acum orașul Piatra Neamț datează din Preistorie.

Prezentare - Piatra Neamț

Supranumit ”perla Moldovei”, cochetul oraș Piatra Neamț este o importantă destinație, indiferent de anotimp: vara turiștii sunt atrași de evenimente cultural-sportive și de statul la plajă pe malul lacurilor dim împrejurimi, iar iarna vin oaspeți dornici să schieze sau să se dea cu sania pe pârtia de pe muntele Cozla, accesibilă cu telegondola. 

Municipiul amplasat în bazinul văii Bistrița, străbătut de afluentul Cuiejdiu, este înconjurat de câteva piscuri împădurite – Cernegura, Cozla, Cârlomanu, Pietricica și Bâtca Doamnei – fapt ce-i sporește farmecul. Cel mai bine se observă priveliștea panoramică de la înălțime, din mersul lin al telegondolei. Atracțiile locului sunt și ele deosebit de numeroase, de la sfinte lăcașuri la muzee și obiective din categoria turismului istoric, de aceea oricine ajunge aici se va simți cu adevărat revigorat ăn aerul curat și încărcat de apiritualitate.

Ansamblul Curții Domnești

Chiar în centrul urbei, în Piașa Libertății – Strada Piața ștefan cel Mare nr. 1, se înalță un platou dominat de un falnic turn și o biserică monument istoric – ambele fiind ctitorii ale voievodului Ștefan cel Mare. 

Aici este locul cel mai îndrăgit deopotrivă de localnici și de turiști. Din Curtea Domnească s-au mai păstrat doar o parte din pivnițele casei domnești și porțiuni din zidul de incintă de pe latura sudică. În 2010-2011 au fost efectuate ample lucrări în cadrul proiectului de restaurare și punere în valoare a zonei istorice și culturale Curtea Domnească Piatra Neamț.

Rolul acestui complex arhitectural medieval edificat în secolul al XV-lea a fost unul major: necropolă, cancelarie domnească și locuință pentru domnitor li personalul curții, alături de un însemnat templu.

Muzeul Curtea Domnească

Expoziția constă în diverse vase și fragmente din ceramică, obiecte din metal, cahle și cărămizi smălțuite, materiale arheologice din Evul mediu descoperite în zona Curții Domnești, dar și din alte puncte de pe raza municipiului Piatra-Neamț.

Muzeul de Artă

Muzeul a fost înființat în 1980 pe baza exponatelor unei colecții municipale create în anii 60′ de Constantin Matasă și ocupă o clădire somptuoasă, de inspirație tradițional românească, ridicată în 1930 de o echipă de arhitecți italieni. Clădirea a servit inițial ca instituție de învățământ, iar între anuu 1960-1980 a fost muzeu de istorie. 

Exponatele ilustrează toate artele vizuale: pictură, grafică, sculptură și tapiserie. 

Muzeul de Istorie și Arheologie

Muzeul a fost înființat în 1934 pe baza colecției Muzeului Regional Cozla și funcționează din 1980 în actualul sediu (fostul Palat Administrativ datorat arhitectului Ștefan Burcuș)

Îmbogățită în decursul timpului, colecția muzeală a ajuns să numere peste 100.000 de exponate, între care cele mai valoroase sunt Vasul cu colonete de la Gherăiești, tezaurul cu vase aurite de la Rădeni și cu vase argintate de la Muncelu.

Telegondola

Telegondola din Piatra Neamț este unul dintre cele mai importante puncte de atracție ale orașului, fiind inaugurată în 2008.

Călătoria către vârful Muntelui Cozla, acolo unde se află și pârtia de schi, cu o priveliște superbă asupra orașului, pleacă de la Gară pe o lungime de aproape 2 km.

  • Activitățiplimbări cu barca pe lac, vizita la zoo, parc de distracții
  • Producători localiproduse apicole, decorațiuni artizanale
  • Tesaturi lucrate manualie, cojoc, covoare, prosoape, ciorapi
  • Locuri de vizitat în apropiere de Piatra NeamțMuntele Ceahlău, Barajul Bicaz și Lacul Izvorul Muntelui, Cheile Bicazului, Lacul Vaduri, Lacul Pângărați, Cetatea Neamțului, satul Humulești, Rezervația de Zimbri
  • Biserici și mănăstiriMănăstirea Bistrița, Mănăstirea Pângărați, Mănăstirea Neamț, Mănăstirea Secu, Mănăstirea Sihăstria, Mănăstirea Agapia, Mănăstirea Văratec, Mănăstirea Petru Vodă
Fauna

Fauna din împrejurimile orașului Piatra Neamț se compune din numeroase păsări, printre care mierla, sturzul, cucul, privighetoarea; fluturi, insecte, dar și animalele sălbatice: cerbul, căprioara, porcul mistreț, vulpea, iepurele sălbatic, jderul, pisica sălbatică, etc.

Flora

În flora făgetelor din apropierea orașului Piatra-Neamț decorul este completat de plante lemnoase și ierboase, dintre care nu lipsesc socul-de-munte, trandafirul-de-munte, răsfugul sau papucul doamnei. Dintre ierbacee se întâlnesc mai ales ciuboțica cucului, clopoțeii, piperul-lupului și multe altele.

Localizare

Orașul Piatra neamț se află situat pe valea Bistriței, în nord-estul României, în județul Neamț.

Fotografii

Text scris de: Andreea Daniela

Fotografii preluate de pe Freepik