Post Views: 968
Cercetătorii spun că zăcământul de sare din Praid, implicit Salina Praid datează încă din vremea romanilor.
Transportul sării la început se făcea cu ajutorul căruțelor trase de cai, iar mai târziu cu ajutorul unor autobasculante.
Din anul 1945 a început să se folosească explosibil pentru exploatarea salinei, înainte exploatându-se de către mineri, manual.
Zona geografică pe care se află amplasată salina este cunoscută zona „Ocnelor de sare”, iar numele de „Ţinutul Sării” provine de la zăcămintele de sare Praid şi Sovata.
Salina Praid este o mină de sare gemă, fiind una dintre cele mai mari mine de sare din țară și din Europa, aflată la 120 m în subteran
Transportul persoanelor se face cu autobuzele salinei pe o distanţă de 1250 m până la poarta de intrare în baza de agrement. De la poarta de intrare se coboară 300 de trepte de lemn apasate în tunelul de sare, pentru a facilita accesul ușor.
Primul nivel, cel destinat turistilor, se întinde pe 1.300 de metri și este special amenajat pentru recreere și relaxare pentru toate vârstele. Pentru cei mici există leagăne din lemn, tobogane, centru de joacă(cu saltele gonflabile, trambuline), spații de creație unde cei mici pot picta cu nisip colorat. Tot în cadrul salinei sunt amplasate mici terenuri de fotbal, biliar, mese de ping-pong, mese cu bănci de-a lungul întregii zone. În interiorul salinei există și un lăcaș de cult, o sală de spectacole, o bibliotecă, cafenea, standuri cu sufeniruri, cinema 3D, o farmacie cu produse naturiste și bineînteles expoziții cu uneltele folosite la exploatarea sării.
O atracţie specială întâlnită în salina Praid este Galeria Vinurilor, amplasată la 100 de metri adâncime, unde puteți găsi 525 soiuri de vin ce provin din 25 zone viticole, din şase ţări.
Printre produsele pe bază de sare ce se pot achiziționa se numără: sarea gemă, brichetele de sare, sare de baie ”Sargen” sau bulgăr de sare.
Astăzi salina este cunoscută ca un minunat spațiu de recreere și relaxare, dar și pentru beneficiile sale terapeutice. Temperatura în salină este de aproximativ 15 grade pe timpul verii.
În jurul masivului de sare se regăsesc numeroase izvoare sărate, zone cu terenuri şi soluri impregnate cu sare.
În Praid fauna este variată și bogată, întâlnindu-se ursul (Ursus Arctos), cerbul (Cervus Vulgaris), căprioara (Capreolus Capreolus) acvila de munte, pițigoiul, mierla, mistrețul, veverița, iepurele, lupul, vulpea, dihorul, râsul, jderul, ursul, cocoşul de munte (Terao Urogallus), buha (Bubo Bubo), huhurezul (Strix Aluco Aluco)
Flora în zona Praid este bogată în: soc roșu, paltin, coacăz, molid, fag, gorun, salcie (Salix sp.), anin (Anus Glutinosa) trestie, rogoz, coada calului, păducel (Crataegus Monogina), tei pucios (Tilia Cordata, salcie căprească (Salix Capraea).
Salina Praid se află localizată în Strada Minei 44, Praid, Județul Harghita, România 537240. În imediata apropiere se află stațiunea turistică Sovata și la aproximativ 80 km se află lacul Roșu și Cheile Bicazului.