Istoric - Salina Târgu Ocna

Dezvoltarea exploatării salinei de la Târgu Ocna datează încă din timpul domniei lui Ștefan cel Mare, sarea extrasă folosindu-se pentru coperirea consumului localnicilor, iar surplusul era destinat comercializării.

Cei care se ocupau de extracție era orice slujitor al statului, fiind împroprietăriți, minerii și criminalii care sfârșeau de cele mai multe ori prin a-și pierde viața în salină, aceasta fiindu-le și adăpost pe timpul nopții.

Din anul 1875, timp de 6 ani, sarea se extrăgea cu ajutorul unei mașini pe aburi, care a fost inundată.

În anul 1891 s-a săpat un tunel favoriza transportul sării extrase pe orizontală din salina Târgu Ocna, în vagoane de cale ferată.

Prezentare

Salina Târgu Ocna, denumită după localitatea din Bacău în care ezste situată, este a treia salină din România ca și dimensiuni și totodată una dintre cele mai vechi saline din țară.

Pentru ca acestă găuri imense să existe, s-au executat mai multe proceduri de desprindere a sării de masiv, precum havare, copturare, încarcare și transport a bucăților de sare rezultate.

În interiorul salinei sunt activități ce se pretează pentru toate categoriilor de varsta, printre care se numără tenisul de masă, biliardul, spații de joacă pentru copii cu leagăne, mașinute electrice sau tobogane, complex sportiv ce conține câte un mini teren de baschet, de handbal, de tenis de câmp.

Tot în interiorul salinei există o terasă și magazin de suveniruri, cabinet medical pentru urgențe, lacul cu apă sărata și cascadă care să vă îmbunătățească starea de spirit.

Pentru iubitorii de istorie, există un muzeu al sării în care sunt întâlnite obiecte și materiale folosite de mineri, iar pentru cei credincioși Biserica Sfânta Varvara va fi o oază de liniște sufletească.

Produsele ce se pot achiziționa din zonă sunt: sare alimentară iodată/neiodată, tablete de sare, placaje de sare, sare de baie, obiecte decorative din sare, sare gemă pentru drumuri.

  • Activitățitabară de vară pentru copii, echitație, tenis, baschet, handbal
  • Producători localiproduse apicole, decorațiuni artizanale
  • Țesături lucrate manualie, cojoc, covoare, prosoape, ciorapi
  • De vizitatLacul cu Nuferi, Monumentul Eroilor
  • Biserici și mănăstiriBiserica Sfânta Varvara, Biserica Buna Vestire, Biserica de Lemn, Biserica Cuvioasa Parascheva, Mănăstirea Răducanu, Mănăstirea Măgura Ocnei, Biserica Crucea de piatră, Biserica Domnească din Borzești
Fauna

Fauna din zonă este nu este una foarte bogată, printre speciile întâlnite numărându-se vulpea, ciocănitoarea, râsul, uliul, mistrețul, căprioara, veverița

Flora

Vegetația din zonă este alcătuită din pădurile de fag, mesteceni, pini, măceș, cătină, salcâmi, dar și din specii rare precum “Rubus purpuratus”, “Saxifraga cymbalaria var. eucymbalaria”, ”Spiraea japonica”.

Localizare

Salina Târgu Ocna se află localizată pe str. Salinei,nr. 12, Târgu Ocna, județul Bacău, la strada DN12A (Onești-Miercurea Ciuc) și lângă calea ferată Sfântu Gheorghe–Siculeni–Adjud (M501).

Fotografii

Text scris de: Andreea Daniela