Prezentare - Scărița Belioara

Scărița Belioara este o rezervația naturală geo-botanică, situată în masivul Muntele Mare – Munții Apuseni, pe teritoriul comunelor Ocoliș și Posaga din județul Alba. În anul 1940 Belioara a fost desemnată rezervație naturală cu scopul de a proteja fauna, flora, habitatele și peisajele.

Masivul impunător este spectaculos prin vârfurile înalte, sub forma unor turle, crestele ascuțite, pereții verticali, branele, tancurile și vâlcelele.

Turiștii sunt atrași de liniștea naturii presărată cu ușoare cântece din fundal create de creaturile mi8nunate regăsite ăn mediul lor natural. 

Multitudinea de peșteri fascineză prin formele unice, printre cele mai importante și cunoscute formațiuni numărându-se: Peștera Colțului Rotund, Peștera Roșie, Coșul Boului, Peștera fără Fund,  Peștera Lungă, Peștera Călugărului sau Peștera lui Filip. 

  • Activitățicălărie, ciclism montan, speologie, cățărare
  • Producători localidecorațiuni artizanale, produse apicole
  • Tesaturi lucrate manualie, cojoc, covoare, prosoape, ciorapi
  • De vizitatCoșul Boului, Cheile Pociovaliștei, Cheile Runcului, Cetatea Trascăului, Cascada Șipote, Grota Studentilor
  • Biserici și mănăstiriBiserica Ortodoxă Rimetea, Mănăstirea Rimetea, Mănăstirea Cheile Turzii
Trasee turistice

Traseul marcat cu o bulină roșie, de dificultate medie, durează în jur de 4-5 ore dus-întors și are ca punct de plecare Poșaga de Sus (după ultimele case din satul Belioara). Drumul până la Șeșul Craiului – Scărița Belișoara este presărat cu peisaje minunate, frumos colorate, cu pajiști abrupte și porțiuni stâncoase.

Căsuțele părăsite întâlnite pe traseu se potrivesc perfect cu peisajul pitoresc, fiind un loc potrivit pentru pauze de fotografii pentru păstrarea unor momente inedite. Trecând de colibă și grajduri, pe traseu se ivește ultimul izvor, ce țâșnește puternic, lăsând să curgă apa rece potrivită pentru zilele de vară călduroase.

Legende

Legenda Izvorului Tămăduirii

Una dintre legendele cunoscute în zonă face referire la un izvor ce se consideră a fi făcător de minuni. În apropiere s-a construit chiar si o capela pentru a proteja in timp Izvorul Tămăduirii cunoscut și sub numele de Izvorul Maicii Domnului.

Se spune că femeile ce aveau boli incurabile au băut apă din acest izvor și s-au vindecat în mod miraculos. 

Fauna

Fauna din jurul cetății Trascăului este reprezentată de păsări, reptile și insecte, printre care cel mai des întâlnite sunt: acvila de stinca (Aquila chrysaetos), căprioara (Capreolus capreolus), ariciul (Erinaceinae), iepurele (Lepus europaeus), pupăza (Upupa epops), dihorul (Mustela putorius), rândunica (Hirundo rustica) sau cioara (Corvus frugilegus).

 
Flora

Flora este una bogată în plante medicinale și arbuști fructiferi, printre care se numără: Tisa (Taxus baccata), coada calului (Equisetum arvense), ienuparul, leurda (Allium ursinum), molid, cimbrișorul (Thymus serpyllum), alunul (Corylus avellana), măceșul (Rosa canina) sau larice.

Localizare

Scărița Belioara este o rezervația naturală geo-botanică, situată în masivul Muntele Mare, pe teritoriul comunelor Ocoliș și Posaga din județul Alba. Destinația turistică se află foarte aproape de Cluj-Napoca și poate fi un loc minunat de vizitat împreună cu familia în weekend.