Post Views: 807
Primele pagini ale cronicii orașului Sibiu e astăzi se leagă de coloniștii sași, chemați aici de regii unguri, care doreau să-și consolideze stăpânirea asupra Transilvaniei. Când au venit sașii pe aceste locuri, în secolul al XII-lea, au adus cu ei standarde de civilizație pe care le-au sădit într-o zonă eminamente rurală. Înflorirea meșteșugurilor și comerțului pe care sații le-au promovat cu stăruință au condus la o prosperitate a întregii comunități.
Primele locuințe s-au construit de-a lungul actualelor străzi Faurului și 9 Mai. În anul 1191 apare prima mențiune documentară a așezării, sub numele latin ”Cibinium”. În anul 1366 apare prima mențiune documentară a Sibiului ca oraș, sub denumirea ”Hermannstadt”.
De-a lungul istorie Sibiul a fost scena de desfășurare a nenumărate premiere în spațiul românesc: primul spital (1292), prima bibliotecă (1300), prima farmacie (1494) sau prima manufactură (1788).
Astăzi Sibiul își atrage turiștii nu numai prin farmecul său medieval sau prin șarmul irezistibil al vieții sale culturale, ci și prin arta gastronomică rafinată care reunește într-un misterios creuzet tradiția milenară daco-romană și influențele excitate de-a lungul timpului de popoarele stabilite pasager sau definitiv pe aceste meleaguri.
Pentru orice călător prin Sibiu, cele mai interesante locuri turistice se leagă de piețele vechiului burg: Piața Huet, Piața Mică și Piața Mare. Legate prin pasaje înguste, de un farmec deosebit, cele trei piețe ale Orașului de Sus adună an de an tot mai multe evenimente, în jurul lor gravitând întreaga viață socială și culturală a Sibiului.
Turnul Gros din Sibiu
Turnul este o construcșie masivă, cu ziduri din cărămidă și o platformă pe care în trecut erau amplasate turnurile. Din anul 1787 aici este amenajat primul teatru al orașului unde s-au ținut spectacole importante până când a fost distru de incendiu.
Casa Luxemburg
Formată dintr-un corp vechi gotic și unul baroc, casa este o importantă piesă a arhitecturii apuse. Clădirea a fost restaurată de Marele Ducat de Luxemburg și în prezent găzduiește Centrul de informare turistică și un hostel.
Podul minciunilor
Podul minciunilor este cel mai vechi pod de fier forjat din România. După cum o arată și inscripția de pe cercul nordic, a fost construit în 1859, la fabrica sibiană Fredericus Hutte. Trecerea, inițial boltită, se făcea pe sub un conglomerat de clădiri demolate în 1851. Zidul care susține scara înglobează un arcadrament pătrat de piatră, vestigiu al unei construcții medievale.
Locul este unul romantic, unde îndrăgostiții își dădeau întâlnire, deoarece denumirea lui are șa bază o legendă: dacă spui o minciună stând pe pod, acesta se va prăbuși.
Casa Altemberger
Ansamblul de clădiri este cunoscut și sub denumirea de Primăria Veche – în care astăzi funcționează Muzeul de Istorie. Casa este compusă din 10 corpuri de clădire, la care se adaugă un turn de apărare; împreună alcătuiesc cel mai impresionant ansamblu de arhitectură gotică civilă din România și chiar sud-estul Europei.
Palatul Brukental
Palatul Bruckental (care adăpostește în prezent colecțiile de artă ale muzeului cu același nume), situat pe una din laturile Pieței Mari, este una dintre cele mai importante construcții civile executate în stil baroc în secolul al XVIII-lea în Transilvania și a fost conceput drept reședință a baronului Samuel von Brukental.
Muzeul Bruckental
Primul muzeu public din sud-estul Europei a fost inaugurat în anul 1817 și a găzduit colecții impresionante ale baronului Samuel von Bruckental.
Colecțiia de minerale, care cuprindea peste 4500 de piese a fost donată în anul 1895 nou-înființatului muzeu al Societății Ardelene de Științe Naturale.
Impresionanta bibliotecă a avut la bază fondul alcătuit de baron, ănsumțnd peste 15.000 de volume, astăzi ajungând la aproximativ 300.000 de volume și manuscrise.
În anul 1927 au fost înființate noi colecții de istorie a culturii, împărțite în două secții: etnografică și de antichități ecleziastice, la bază stând donația colecționarului Emil Sigerus.
Muzeul Civilizației Populare Tradiționale ASTRA
În anul 1963, pe o suprafață de 96 ha, în pădurea Dumbrava, este înființat Muzeul Tehnicii Populare, cel mai mare muzeu în aer liber din România.
Inventarul pieselor cuprinse în muzeu se ridică la 16.000. După anul 1993, muzeul îți schimbă denumirea în ”Muzeul Civilizației Populare Tradiționale ASTRA” și mai cuprinde secțiile de Muzeul de Etnografie Universală ”Franz Binder”, Muzeul de Etnografie Săsească ”Emil Sigerus” și Studioul Astra Film.
Fauna se compune din vidră (Lutra lutra), lup (Canis lupus), urs (Ursus arctos), liliac mic cu potcoavă (Rhinolophus hipposideros), triton cu creastă (Triturus cristatus), porcușor de vad (Gobio uranoscopus), Ivoraș-cu-burta-galbenă (Bombina variegata), țesătorul porumbarului (Eriogaster catax), fluturaș albastru cu puncte negre (Maculinea teleius) sau cosaș (Pholidoptera transsylvanica).
Flora din zona Sibiu este predominată de pădurile de fag, pădurile de stejar, pădurile de carpen și pajiști. Printre plantele regăsite în zonă amintim: cașița (Iris graminea), mesteacănul pufos (Betula pubescens), bulbucul de munte (Trollius europaeus), narcisa albă (Narcissus poeticus ssp. radiiflorus), căpșunița roșie (Cephalanthera rubra) și rușcuța de primăvară (Adonis vernalis).
Orașul Sibiu se află așezat în inima țării, la răscruce de drumuri, închizând sufletul Transilvaniei.