Post Views: 897
Cetatea Sighișoara a fost construită în 1191 de coloniștii sași pe un deal cu vedere la malul stâng al râului Tarnava Mare și și-a păstrat elementele universului medieval.
Cetatea a fost odată locuită în principal de meșteri care – după cum se știe – au dominat producția materială în Evul Mediu. Ei au ocupat un loc central în viața comunității și au fost responsabili de sprijinul material al bisericii și al sistemului defensiv al cetăților. Turnurile au ajuns astfel să poarte numele după breslele care le îngrijeau: în Sighișoara putem vedea Turnurile tăbăcătorilor, lăcătușilor, șoldarilor, măcelarilor, blănarilor, croitorilor, cizmarilor și fierarilor.
Sighișoara este una dintre puținele cetăți locuite din lume, o frumoasă ilustrare a clădirilor unui orașului medieval.
Trecând sub arcada vechiului Turn cu Ceas, care de secole a măsurat fluxul neobosit al timpului, ajungi în piața centrală a cetății. Aici au fost, în zile demult apuse, procese și executări silite. Tot aici se găsea ”stâlpul infamiei”, de care erau legați răufăcătorii, cu o piatră de șase kilograme agățată de gât.
După arcadă se regăsește biserica fostei mănăstiri dominicane, fondată în secolul al XIII-lea, cu altarul său baroc, sculptat în 1680 de Johann West și pictat de artistul rătăcitor Jeremias Stranovirus. De aici treceți pe lângă casa venețiană, casa lui Vlad Dracula și casa cerbului, înainte de a vă aventura pe una dintre străzile înguste pietruite care se învârt pe deal, căptușită cu case vechi pictate în nuanțe pastelate și cu obloane din lemn.
Urcând treptele, înainte de a ajunge în cel mai înalt punct al cetății, se găsește Bisericia de pe Deal din secolul al XIV-lea, un monument impresionant de arhitectură gotică.
De aici cobori după vechile ziduri ale secolului al XIV-lea, care, la o lungime de 920 m, închid dealul Cetății, consolidat anterior de bastioane redutabile și paisprezece turnuri de apărare, dintre care nouă au fost păstrate.
Plimbându-te prin vechea cetate din Sighișoara, cu cele aproximativ o sută cincizeci de clădiri locuite, dintre care cele mai multe au peste trei sute de ani, poți să reconstruiești o serie de aspecte ale vieții medievale cotidiene.
Fauna se compune din vidră (Lutra lutra), lup (Canis lupus), urs (Ursus arctos), liliac mic cu potcoavă (Rhinolophus hipposideros), triton cu creastă (Triturus cristatus), porcușor de vad (Gobio uranoscopus), Ivoraș-cu-burta-galbenă (Bombina variegata), țesătorul porumbarului (Eriogaster catax), fluturaș albastru cu puncte negre (Maculinea teleius) sau cosaș (Pholidoptera transsylvanica).
Flora din zona Sighișoarei este predominată de pădurile de fag, pădurile de stejar, pădurile de carpen și pajiști. Printre plantele regăsite în zonă amintim: cașița (Iris graminea), mesteacănul pufos (Betula pubescens), bulbucul de munte (Trollius europaeus), narcisa albă (Narcissus poeticus ssp. radiiflorus), căpșunița roșie (Cephalanthera rubra) și rușcuța de primăvară (Adonis vernalis).
Orașul medieval Sighișoara se află situat în partea de sud a județului Mureș, la întâlnirea dintre pârâul Târnava Mare și pârâul Saeș