Istoric

Cetatea Sighișoara a fost construită în 1191 de coloniștii sași pe un deal cu vedere la malul stâng al râului Tarnava Mare și și-a păstrat elementele universului medieval. 

Cetatea a fost odată locuită în principal de meșteri care – după cum se știe – au dominat producția materială în Evul Mediu. Ei au ocupat un loc central în viața comunității și au fost responsabili de sprijinul material al bisericii și al sistemului defensiv al cetăților. Turnurile au ajuns astfel să poarte numele după breslele care le îngrijeau: în Sighișoara putem vedea Turnurile tăbăcătorilor, lăcătușilor, șoldarilor, măcelarilor, blănarilor, croitorilor, cizmarilor și fierarilor.

 

Prezentare- Sighișoara

Sighișoara este una dintre puținele cetăți locuite din lume, o frumoasă ilustrare a clădirilor unui orașului medieval. 

Trecând sub arcada vechiului Turn cu Ceas, care de secole a măsurat fluxul neobosit al timpului, ajungi în piața centrală a cetății. Aici au fost, în zile demult apuse, procese și executări silite. Tot aici se găsea ”stâlpul infamiei”, de care erau legați răufăcătorii, cu o piatră de șase kilograme agățată de gât.

După arcadă se regăsește biserica fostei mănăstiri dominicane, fondată în secolul al XIII-lea, cu altarul său baroc, sculptat în 1680 de Johann West și pictat de artistul rătăcitor Jeremias Stranovirus. De aici treceți pe lângă casa venețiană, casa lui Vlad Dracula și casa cerbului, înainte de a vă aventura pe una dintre străzile înguste pietruite care se învârt pe deal, căptușită cu case vechi pictate în nuanțe pastelate și cu obloane din lemn.

Urcând treptele, înainte de a ajunge în cel mai înalt punct al cetății, se găsește Bisericia de pe Deal din secolul al XIV-lea, un monument impresionant de arhitectură gotică.

De aici cobori după vechile ziduri ale secolului al XIV-lea, care, la o lungime de 920 m, închid dealul Cetății, consolidat anterior de bastioane redutabile și paisprezece turnuri de apărare, dintre care nouă au fost păstrate.

Plimbându-te prin vechea cetate din Sighișoara, cu cele aproximativ o sută cincizeci de clădiri locuite, dintre care cele mai multe au peste trei sute de ani, poți să reconstruiești o serie de aspecte ale vieții medievale cotidiene.

  • Activitățiplimbări
  • Producători localiproduse apicole, decorațiuni artizanale, cosmetice naturale
  • Tesaturi lucrate manualie, cojoc, covoare, prosoape, ciorapi
  • De vizitatTurnul cu Ceas, Muzeul Petőfi Sándor, Rezervația de Stejari Seculari
  • Biserici și mănăstiriBiserica Sfinții Arhangheli, Biserica Intrarea Maicii Domnului în Biserică
Legende

Legenda turnului cu ceas

Se spune că, după finalizarea construcției turnului, încă emplematic pentru Sighișoara, localnicii simțeau că lipsește ceva. După mult timp de gândire și după multe întrebări, au auzit că există într-un ținut în depărtat un uriaș ce făurește lucruri uimitoare.

Sighișorenii l-au rugat să le facă și lor ceva special pentru turnul lor, iar acesta le-a realizat un glob de aur pe care l-a pus în vârful turnului.

Se spune că, dacă cineva va fi atât de înalt încât să ajungă la glob, acesta îi va aparține pe veci.

Legenda urbană a Sighișoarei

O altă legendă, cunoscută și sub numele de legenda vrăjitorului, spune că acest oraș plin de povești nespuse a fost invadat de șoareci, mici rozătoare ce distrugeau totul în calea lor. Din neant a apărut un domn cu o mantie multicoloră ce, în schimbul unei sume de bani, hipnotizează rozătoarele făcându-le să meargă în sir până la cel mai apropiat râu, în care s-au înnecat. 

Odară scăpați de șoareci, localnicii refuză să îi facă plata străinului. Câțiva ani mai târziu, în haine de vânător, domnul se întoarce și hipnotizează 130 de copii să meargă pe muntele Koppelberg de unde au dispărut pentru totdeauna…

Localnicii spun că defapt acei copii nu au dispărut definitiv, ci au apărut mai apoi în Sighișiara, unde au ridicat cetatea medievală 🙂

Fauna

Fauna se compune din vidră (Lutra lutra), lup (Canis lupus), urs (Ursus arctos), liliac mic cu potcoavă (Rhinolophus hipposideros), triton cu creastă (Triturus cristatus), porcușor de vad (Gobio uranoscopus), Ivoraș-cu-burta-galbenă (Bombina variegata), țesătorul porumbarului (Eriogaster catax), fluturaș albastru cu puncte negre (Maculinea teleius) sau cosaș (Pholidoptera transsylvanica).

Flora

Flora din zona Sighișoarei este predominată de pădurile de fag, pădurile de stejar, pădurile de carpen și pajiști. Printre plantele regăsite în zonă amintim: cașița (Iris graminea), mesteacănul pufos (Betula pubescens), bulbucul de munte (Trollius europaeus), narcisa albă (Narcissus poeticus ssp. radiiflorus), căpșunița roșie (Cephalanthera rubra) și rușcuța de primăvară (Adonis vernalis).

Localizare

Orașul medieval Sighișoara se află situat în partea de sud a județului Mureș, la întâlnirea dintre pârâul Târnava Mare și pârâul Saeș

Fotografii

Text scris de: Andreea Daniela, Alexandra Cristea

Fotografii preluate de pe FreePik