Post Views: 986
Şoseaua care face legătura între Ardeal şi Muntenia traversează cea mai înaltă unitate alpină a ţării, munţii Făgăraş, ajungând până la peste două mii de metri altitudine.
Transfăgărășan este un drum impunător la mare altitudine, lung de nouăzeci de kilometri, care străbate creasta Munților Făgăraș, cel mai înalt masiv din România. Drumul leagă provincii din Muntenia (jud Argeș) de Transilvania (jud Sibiu). Curbele amețitoare ale acestui traseu sunt suficiente pentru a desconsidera orice șofer, viteza recomandată fiind de 40 km/h. Deoarece zăpada persistă mult timp la această altitudine, drumul care, avertizat, nu are parapete, este închis de la sfârșitul lunii octombrie până în iunie.
O călătorie de-a lungul acestei autostrăzi vă duce prin locuri frumoase uluitoare. Trececeți de lacul ghețar Balea (2034m altitudine), lacul de acumulare Vidraru, prin văile glaciare Capra, balea și Cartișoara. De-a lungul acestui traseu traversași 27 de viaducte și poduri și aproximativ 550 de poduri mai mici. la Balea Lac, Transfagarasani trece prin cel mai lung tunel din Romania (887 metri)
Fauna regăsită în zonă este cacteristică acestor etaje. Printre cele mai reprezentative animale se întâlnesc: râsul, ursul brun, cerbul, capra neagră, căprioara, cerbul sau lupul.
Printre cele mai întâlnite păsări se numără: pupăza, cucul, ierla, privighetoarea și coțofana.
Vegetația, etajată după altitudine, are la bază pădurile de fag, mai apoi păduri de fag (gorun, gaf) și conifere, iar la înălțimi mai ridicate domină pădurile de conifere (molid, pin, brad).
Tot în jurul Transfăgărășanului întâlnim tufișuri de ienupăr, jneapănul, afinul, merișorul, salcia pitică, bujorul de munte sau floarea de colț.
Transfăgărășan este o cale rutieră de circulație din România, care începe în comuna Bascov, județul Argeș, în direcția orașului Curtea de Argeș și se termină la intersecția cu drumul DN1 între Sibiu și Brașov, în apropierea comunei Cârțișoara.