Post Views: 743
În urma unor explorări petroliere din anul 1867, francezul H. Cognand a descoperit un tărâm ce părea desprins de pe alte planete, chiar în România la Pâclele Mari și Pâclele Mici, județul Buzău.
În anul 1924 s-au făcut mai multe cercetări și zona a fost desemnată rezervație naturală, astfel protejându-se ecosistemele de intervenția umană.
La baza Vulcanilor Noroioși stă un fenomen rar întâlnit ce reușește să atragă turiști din toate colțurile lumii. Prezența pământurilor fără viață, cunoscute și sub numele de ”pământuri rele” și formarea unor vulcani ”reci” în miniatură formează un cadru natural deosebit, ce este asemănat cu unele corpuri cerești.
Cum are loc acest proces? La o adâncime de peste 3000 metri, gazele naturale intră în contact cu pânza freatică și solul argilos, astfel aruncându-se la suprafață nu doar gazele, cât și noroiul. În locurile prin care gazele reuseșc să străpungă pânza freatică și să ajungă la suprafață se formează mici cratere din care tâșnește noroi.
Vulcanii Noroioși sunt împărțiți, în funcșie de zonă, în 4 areale: Vulcanii Noroioși de la Pâclele Mari, Vulcanii Noroioși de la Pâclele Mici, Beciu și Fierbătorile.
La Pâclele Mari predomină vulcanii care degajă noroi vâscos și prezintă urme de petrol, la Pâclele Mici vulcanii au dimensiuni mai reduse, la Beciu și la Fierbători vulcanii conțin noroi lichid ce dă o senzație de fierbere.
Vara, datorită temperaturilor ridicate, solul se usucă, formând un adevărat labirint. cea mai potrivită perioadă pentru vizitarea acestor locuri este primăvara și toamnă, în zilele fără precipitații.
Fauna ariei protejată de interes național Vulcanii Noroioși este destul de scăzută, aici regăsindu-se țestoasa de baltă, șopârla de pădure, ivorașul cu burta galbenă sau popândăul european.
Deși zona nu este una iubită de plante, aici pot fi întâlnite: stânjenelul sălbatic de stepă, gărdurăriță (Nitraria schoberi), păpădia, păducherniță (Lepidium ruderale) sau ghizdei (Lotus angustissimus).
Aria Protejată Vulcanii Noroioși se află situată în comuna Berca, județul Buzău.