Istoric

Traseul Via Ferrata ”Wild Ferenc” a fost inaugurat la sfârșitul anului 2016, numele său fiind dat în memoria fostului pionier al alpinismului transilvanean Wild Ferenc, fondatorul echipei salvamont, autorul singurului topo al Cheilor Bicazului.

Prezentare - Via Ferrata Wild Ferenc

Un traseu de via ferrata este de fapt un traseu montan de-a lungul unor pereți de stâncă fiind echipat cu cabluri metalice, trepte de fier (scoabe), poduri suspendate, etc. Aceste echipări (la care se adaugă echipamentul personal obligatoriu) permit turiștilor, care nu practică alpinismul, parcurgerea traseului în condiții de siguranță.

Potrivit declarațiilor șeful Serviciului Salvamont Salvaspeo al Consiliului Judeţean Harghita, Fekete Ors, traseul Via Ferrata Wild Ferenc inaugurat la sfârșitul anului 2016 este unul special amenajat, fiind prevăzut cu scări metalice montate în stâncă, un cablu fixat din trei în trei metri, de care turistul se ancorează şi un pod suspendat la 160 metri, de unde priveliştea este extraordinară.

Pentru parcurgerea traseului aveți nevoie de echipament special, curaj și dorința de a descoperi peisaje deosebite, precum priveliștea spre întreg Lacu Roșu de pe puntea suspendata de aproximativ 15 metri, din partea superioara a traseului. Traseul este gratuit, are o dificultate notată C/D (mediu/dificil), timp de parcurs: 50 min. (nivel avansat) și se recomandă o înalțime corporală min. 150 cm și vârsta min. 14 ani.

Pentru că turiștii pot avea o experiență completă, sunt o mulțime d elocuri de vizitat ăn apropiere, printre care se numără Lacu Roșu, Cheile Bicazului, Via Ferrata Astragalus, Peștera Munticelu, Cariera de Calcar, cătunul Bârnadu și multe trasee montane pentru explorarea faunei și a florei.

Turiștii au ocazia să achiziționeze suveniruri produse naturale direct de la producători, de la micile tarabe amplasate de-a lungul cheilor Bicazului sau direct din stațiunea turistică Lacu Roșu.

Zona este una liniștită, cu peisaje superbe, timpul estimat pentru explorarea zonei este de aproximativ 2-3 zile.

Echipament

Traseele de via ferrata pot fi parcurse doar cu echipament special. 

Echipamentul obligatoriu de via ferrata este compus din:

  • ham de alpinism
  • cască de alpinism
  • set special pentru via ferrata format din 2 lonje, carabiniere cu deschidere larga, sistem de absorbție a energiei în caz de cadere

Echipament opțional

  • mănuși; pot aduce un aport considerabil pe traseele lungi, pe porțiunile dificile unde există doar cablu. Mănușile pentru via ferrata au porțiuni întărite în palmă și la degete, iar porțiunea de la vârful degetelor este decupată.

Este interzisă folosirea unui echipament improvizat, uzat, degradat, necertificat pentru via ferrata. Verificați ca setul folosit să indeplinească standardele: EN 958, CE, UIAA, ISO 9001.

Traseu

Traseul începe de lângă Hotelului Turist din Lacu Roșu, iar după o scurtă plimbare prin pădure ajungeți la baza unei pante abrupte ce duce la baza peretelui de calcar. Pe măsură ce urcați peretele devine aproape vertical, dar traseul este prevăzut cu scări metalice pentru a vă ușura escaladarea acestuia.

Dupa escaladarea traseului de Via Ferrata Wild Ferenc ajungeți pe platoul mare a Suhardului Mic(1345m), unde vă așteaptă o panoramă de nedescris. Pe marginea platoului în vara anului 2018 a fost ridicată o cruce impozantă în cinstea foștilor salvamontiști care nu mai sunt în viață. Traseul de coborâre de pe vârf este prin pădure și urmează o potecă destul de lejeră și plăcută printre copaci, fiind notat cu un triunghi albastru pe trunchiul copacilor, revenind la punctul de plecare Hotel Turist Lacu Rosu.

Localizare

Traseul Via Ferrata Wild Ferenc este localizat în județul Harghita, muntele Suhardul Mic (1345m),  în Cheile Bicazului și imediata apropiere a Lacului Roșu. La aproximativ 7 km distanță se află Via Ferrata Astragalus și numeroase trasee cu puncte de observare asupra florei și faunei.

Fotografii

Text scris de: Andreea Daniela

Fotografii preluate de pe: Freepik