Istoric

Traseele Via Ferrata White Wolf, cunoscute li sub numele de Via Ferrata Baia Mare, au fost realizate cu ajutorul Montan Club White Wolf din Baia de Fier, Clubul Alpin Român București și Școala Alpină Craiova de-a lungul a aproximativ 10 ani, transformând Baia de Fier și Polovragi în adevărate paradise alpine.

Prezentare - Via Ferrata White Wolf

Un traseu de via ferrata este de fapt un traseu montan de-a lungul unor pereți de stâncă fiind echipat cu cabluri metalice, trepte de fier (scoabe), poduri suspendate, etc. Aceste echipări (la care se adaugă echipamentul personal obligatoriu) permit turiștilor, care nu practică alpinismul, parcurgerea traseului Via Ferrata White Wolf în condiții de siguranță.

Via Ferrata White Wolf  din Baia Mare face furori atât în rândul pasionaților de alpinism, cât și a iubitorilor de experiențe noi, punând la dispoziție până în 2021 un număr de 13 trasee montane cu acces gratuit. Alte trasee sunt în plan și urmează a fi amenajate în cel mai scurt timp.

 

Echipament

Traseele special amenajate la Via Ferrata White Wolf pot fi parcurse doar cu echipament special. 

Echipamentul obligatoriu de via ferrata este compus din:

  • ham de alpinism
  • cască de alpinism
  • set special pentru via ferrata format din 2 lonje, carabiniere cu deschidere larga, sistem de absorbție a energiei în caz de cadere

Echipament opțional

  • mănuși; pot aduce un aport considerabil pe traseele lungi, pe porțiunile dificile unde există doar cablu. Mănușile pentru via ferrata au porțiuni întărite în palmă și la degete, iar porțiunea de la vârful degetelor este decupată.

Este interzisă folosirea unui echipament improvizat, uzat, degradat, necertificat pentru via ferrata. Verificați ca setul folosit să indeplinească standardele: EN 958, CE, UIAA, ISO 9001.

Trasee

Traseul 1 – ”Spirala Muierilor”

Traseul 1 din Via Ferrata White Wolf este unul dificil, marcat cu litera D, cu o lungime de aproximativ 400 de metri, o diferenta de altitudine de aprox 100 metri și se parcurge în mai mult de o oră. Traseul prezintă zone dificile, cu scoabe de metal care să faciliteze urcarea, iar coborârea se face prin pădure

Traseul 2 – ”Creasta Peșterii”

Traseul este de dificultate medie, marcat cu litera B, cu o lungime de aproximativ 300 de metri, o diferenta de altitudine de aprox 100 metri și se parcurge în aproximativ jumătate de oră. Pe ultima parte a traseului urcarea este mai dificilă, iar coborârea se face prin pădure.

Traseul 3 – ”Marea Crăpătură”

Traseul este de dificultate scăzută, marcat cu litera B, cu o lungime de aproximativ 250 de metri, o diferenta de altitudine de aprox 100 metri și se parcurge în aproximativ un sfert de oră. 

Traseul 4 – ”Spirala Mică”

Traseul este de dificultate scăzută, marcat cu litera B, cu o lungime de aproximativ 100 de metri, o diferenta de altitudine de aprox 30 metri și se parcurge în aproximativ un sfert de oră. De reținut este că traseul este folosit adesea pentru retragerea de pe traseul 1.

Traseul 5 – ”Loreley”

Traseul este de dificultate scăzută, marcat cu litera B, cu o lungime de aproximativ 300 de metri, o diferenta de altitudine de aprox 105 metri și se parcurge în aproximativ jumătate de oră. De reținut este că traseul este folosit adesea pentru retragerea de pe traseul 1.

Traseul 6 – ”Pantera Roz”

Traseul este de dificultate medie, marcat cu litera C, cu o lungime de aproximativ 500 de metri, o diferenta de altitudine de aprox 250 metri și se parcurge în aproximativ o oră. 

Traseul 7 – ”Amfiteatrul Zmeilor”

Traseul este de dificultate ridicată, marcat cu litera D, cu o lungime de aproximativ 250 de metri, o diferenta de altitudine de aprox 230 metri și se parcurge în aproximativ o oră jumătate. Traseul nu conține scoabe de metal sau alte elemente artificiale.

Traseul 8 – ”Săritoarea ursului”

Traseul este de dificultate medie, marcat cu litera C și se parcurge în aproximativ jumătate de oră. Traseul nu conține scoabe de metal sau alte elemente artificiale.

Traseul 9 – ”Spirala medie”

Traseul este de dificultate ridicată, marcat cu litera D, cu o diferenta de altitudine de aprox 100 metri și se parcurge în mai mult de o oră. Traseul are trei segmente: unul comun cu traseul 8,  parte de mijloc individuală și o parte comună cu traseul 1.

Traseul 10 – ”Laura”

Traseul este foarte dificil, marcat cu litera E, cu o lungime de aproximativ 180 de metri, o diferenta de altitudine de aprox 150 metri și se parcurge în aproximativ o oră jumătate. Traseul nu conține scoabe de metal sau alte elemente artificiale.

Traseul 11 – ”Vânturilor”

Traseul este dificil, marcat cu litera D, cu o lungime de aproximativ 250 de metri, o diferenta de altitudine de aprox 200 metri și se parcurge în aproximativ o oră. 

Traseul 12 – ”Virus”

Traseul este relativ ușor, marcat cu litera B, cu o diferenta de altitudine de aprox 150 metri și se parcurge în aproximativ jumătate de oră. 

Traseul 13 – ”Antivirus”

Traseul este dificil, marcat cu litera D, cu o diferenta de altitudine de aprox 150 metri și se parcurge în aproximativ jumătate de oră. 

Localizare

Via Ferrata White Wolf Ferenc este localizată în județul Gorj, Baia de Fier, Cheile Galbenului.

Fotografii

Text scris de: Andreea Daniela

Fotografii preluate de pe: Freepik