Istoric

Traseul de via ferrata “Astragalus” din Cheie Sugaului – Munticelu, masivul Munticelu, munții Hasmas, sit NATURA 2000 (com. Bicaz Chei, jud. Neamt) este un proiect al Clubului Montan Roman, sprijinit majoritar de HeidelbergCement.

Amenajarea a fost realizată în perioada 2015-2016 de Ticu Lacatusu(primul român care a urcat pe Everest) și Radu Apetroaia, cu ajutorul lui Claudiu Lungu. A rezultat cea mai lungă via ferrata din Romania, incluzand 5 variante posibile de ascensiune, de diferite lungimi si dificultati. Traseele au fost deschise oficial in primavara anului 2017. Punct de plecare: CABANA ECOLOG alt. 715m (5min din DN12c Gheorgheni/HR-Bicaz/NT), Punct de sosire: VARFUL TURNULUI MARE alt.1000m.

Prezentare

Adevărat muzeu în aer liber, această rezervație situată în imediata vecinătate a Parcului Național Cheile Bicazului – Hășmaș se individualizează printr-un peisaj montan unic și un patrimoniu natural excepțional, pe o suprafață relativ mică. Caracteristica rezervației este dată de densitatea și varietatea speciilor vegetale și animale de interes comunitar și național (rare, foarte rare, endemice), fenomen favorizat atât de poziționarea bio-geografică, dar și de condițiile locale (relief, climă, sol, antropizare scăzută și reparabilă).

Via Ferrata Astragalus a primit această denumite datorită plantei protejate Astragalus pseudopurpureus. Planta a fost prima oară identificată aici și 95% din exemplarele din lume sunt în Cheile Șugăului-Munticelu. Cheile au fost declarate rezervație naturală pentru prima oară în 1971, apoi au devenit și rezervație avifaunistică, după care au fost incluse în Sit Natura 2000.

Ticu Lăcătușu, inițiatorul proiectului și președintele Clubului Montan Român, considera ca aceste trasee îi vor ajuta pe studenți și cercetători să analizeze flora zonei de aproape, astfel a și instalat pe parcursul traseului plăcuțe cu citate celebre pe tema naturii, considerând traseul ”o rută aproape didactică”.

Pe lângă faptul că este cea mai lungă și modernă Via Ferrata din țară ea este dotată cu sisteme performante de cățărare inspirate din țările din Europa. Echipamentul este obligatoriu și este format din cască, ham și lonjă specială pentru via ferrata, prevazută cu mecanism de absorbție a șocurilor plus 2 carabiniere speciale pentru via ferrata, cu care vă asigurați în permanentă de șufa metalică a traseului. Echipamentul se poate închiria de la cabana Ecolog. Pe timpul iernii traseul este închis.

Echipament

Traseele de via ferrata pot fi parcurse doar cu echipament special. Este interzisă folosirea echipamentului improvizat, deoarece riscați un accident mortal.

Echipamentul obligatoriu de via ferrata este compus din:

  • ham de alpinism
  • cască de alpinism
  • set special pentru via ferrata format din 2 lonje, carabiniere cu deschidere larga, sistem de absorbție a energiei în caz de cadere

Echipament opțional

  • mănuși; pot aduce un aport considerabil pe traseele lungi, pe porțiunile dificile unde există doar cablu. Mănușile pentru via ferrata au porțiuni întărite în palmă și la degete, iar porțiunea de la vârful degetelor este decupată.

Este interzisă folosirea unui echipament improvizat, uzat, degradat, necertificat pentru via ferrata. Verificați ca setul folosit să indeplinească standardele: EN 958, CE, UIAA, ISO 9001.

Trasee
  • Traseu 1, principal C/D (mediu/dificil), cu mentiunea ca pasajele D sunt scurte, iar prizele artificiale pentru picioare sunt dese pe aceste portiuni; timp de parcurs 1h30min – 2h30min
  • Traseul 2 (primul perete) C ; timp de parcurs 45min – 1h15min
  • Traseul 3 (al doilea perete)C/D, cu mentiunea ca pasajele D sunt scurte; timp de parcurs 1h – 1h45min
  • Traseele 4 si 5A/B (usor); timp de parcurs 30min – 1h

Pe măsură ce urcați, în spatele vostru se poate vedea cariera de calcar Bicaz-Chei, deținută în prezent de Hiedelberg Cement și autocamioare de mare tonaj destinate lucrărilor de carieră (înalte de aproximativ 8m și lungi de aprox 20m). Peisajele după cum se poate observa în fotografii, sunt absolut superbe.

Localizare

Via Ferrata Astragalus se află în comuna Bicaz-Chei, județul Neamț, în imediata vecinătate a Cheilor Bicazului, la 9 km de Lacul Roșu și la 23 de km de Barajul Bicaz.