Istoric

Arta confecționării lumânărilor are un istoric de peste 5000 de ani, utilizate inițial ca sursă de lumină și element de decor de sărbători.

Cercetătorii sunt de părere că primii care au descoperit meșteșugul lumânărilor au fost vechii egipteni, ce iși realizau torțe din înmuierea stufului în grăsime topită, de origine animală. Mai târziu romanii au dezvoltat ideea de lumânare, folosind papirus rulat și învelit în ceară de albine, folosindu-le la ceremonii, călătorii nocturne sau pentru a-și lumina încăperile.

Fiecare popor s-a folosit de ce avea la îndemână pentru a cea ceară, japonezii folosind ceară extrasă din nuci, indienii ceară extrasă din arborele de scorțișoară, în timp ce alâii extrăgeau ceară din semințe sau plante.

Lumânările din ceară de albine au fost create pentru a fi utilizate în biserici și pentru evenimente regale, deoarece mirosul era mai puțin neplăcut.

Din secolul al  XIX-lea a fost inventat fitilul împletit, înainte folosindu-se fire din bumbac răsucite, care ardeau slab și aveau nevoie de întreținere.

Semnificații

Încă de la început, lumânările au avut un important rol în cadrul ceremoniilor, festivităților, a evenimentelor speciale, dar și în cadrul locașelor religioase. Aprinderea lumânării semnifica un nou început, renașterea sau obținerea unei victorii.

Se spune că în trecut, pentru tristul eveniment de înmormântare erau confecționate, din ceară de albine, lumânări decorative realizate manual, în formă de cruce, pentru a aduce pacea și liniște în sufletul celui decedat.

Pentru ceremoniile religioase, doamnele mai învârstă realizau un suport special pe care legau ață intinsă bine, pe care îl scufundau în ceară fierbinte.În final rezultau lumânări cu miros de fagure, ce ajută la neutralizarea alergenilor și poluanților din aer.

Prezentare

„Arta lumânărilor” se referă la înfloriri estetice, cum ar fi utilizarea florilor uscate în interiorul lumânărilor, ceară de lumânare în diferite flori, folosirea lumânărilor în decorațiunile de Crăciun sau de Paște, sau folosirea de colorant natural pentru un aspect mai plăcut, etc.

Fiind folosite și pentru a crea o atmosferă mai plăcută, mai liniștitoare și mai ”călduroasă”, lumânările au cele mai vaste parfumuri, cele mai cunoscute arome folosite sunt cele de citrice, lavandă, cafea, vanilie și nelipsita scorțișoară potrivită în preajma sărbătorilor de Crăciun.

Astăzi lumânările se pretează tuturor dorințelor și necesităților, având orice formă, dimensiune, culoare sau parfum, fiind un accesoriu de nelipsit în fiecare casă, dar și un element nelipsit de la marile evenimente din viața fiecăruia, precum botez, nuntă sau înmormântare.

Producători locali

Lumânări decorative create de Claudia Ghetu și familia ei - Timișoara

Cu o istorie de 8 ani o mână de oameni pasionați și dedicați, au transformat pasiunea pentru fabricarea lumânărilor într-o mică afacere. Fiecare lumânare creată de Claudia și familia ei ascunde în spatele formei, culorii și parfumului încântător, o doză de pasiune, multă muncă și dăruire. Toată munca depusă de-a lungul celor 8 ani, toate problemele întâmpinate și încercările eșuate i-au făcut să perfecționeze produsele, astfel încât fiecare client să primească mai mult decât o lumânare, să primească transpunerea imaginației lor în realitate.

Cu pași mici, au reușit să fie prezenți în magazine tematice, târguri de produse handmade, dar cel mai important, lumânările realizate de ei au început să „ardă” la cele mai importante și fericite momente din viața fiecăruia: nunți, botezuri, diverse momente aniversare sau evenimente ocazionale.

Din venitul realizat din vânzarea de lumânări au contribuit și la câteva cauze sociale și de binefacere.

Produsele se caracterizează prin simplitate și culoare, trasmitând căldura și liniștea unui cămin primitor.

Vezi produsele

Artisanal Pourings - o îmbinare între pasiune, știință și artă

Alexandra Pricop, de bază inginer chimist, este unul dintre puținii tineri care au decis să își dedice timpul liber pasiunii: ”Mi-am dorit ceva al meu, ceva autentic astfel am început să ma documentez cum este să fi un artizan. Începând de la materii prime, pregătirea rețetelor și până la promovarea produselor, Artisanal Pourings mereu se dezvoltă, având un mare interes în satisfacerea clienților.”
Produsele finale – lumânări – reflectă toată munca, pasiunea și dedicarea. Haideți să vedem câteva dintre lumânările parfumate decorative create de Alexandra.

Vezi produsele

Botez & Lavandă - lumanari lucrate manual cu drag

Înființată de Andreea Botez în anul 2018, având cu un lan de lavanda și 6 stupi, firma Botex&Lavandă are în prezent avem aprox 1ha cultivat cu lavandă și 117 familii de albine.
Lumânările accesorizate cu flori de lavandă sunt lucrate manual, din ceara de albine naturală, ecologică, bio și purificată, fiind perfecte pentru cadouri, evenimente sau pentru a crea o atmosferă mai primitoare

Vezi produsele

Text scris de: Andreea Daniela