Post Views: 1.287
Arta confecționării lumânărilor are un istoric de peste 5000 de ani, utilizate inițial ca sursă de lumină și element de decor de sărbători.
Cercetătorii sunt de părere că primii care au descoperit meșteșugul lumânărilor au fost vechii egipteni, ce iși realizau torțe din înmuierea stufului în grăsime topită, de origine animală. Mai târziu romanii au dezvoltat ideea de lumânare, folosind papirus rulat și învelit în ceară de albine, folosindu-le la ceremonii, călătorii nocturne sau pentru a-și lumina încăperile.
Fiecare popor s-a folosit de ce avea la îndemână pentru a cea ceară, japonezii folosind ceară extrasă din nuci, indienii ceară extrasă din arborele de scorțișoară, în timp ce alâii extrăgeau ceară din semințe sau plante.
Lumânările din ceară de albine au fost create pentru a fi utilizate în biserici și pentru evenimente regale, deoarece mirosul era mai puțin neplăcut.
Din secolul al XIX-lea a fost inventat fitilul împletit, înainte folosindu-se fire din bumbac răsucite, care ardeau slab și aveau nevoie de întreținere.
Încă de la început, lumânările au avut un important rol în cadrul ceremoniilor, festivităților, a evenimentelor speciale, dar și în cadrul locașelor religioase. Aprinderea lumânării semnifica un nou început, renașterea sau obținerea unei victorii.
Se spune că în trecut, pentru tristul eveniment de înmormântare erau confecționate, din ceară de albine, lumânări decorative realizate manual, în formă de cruce, pentru a aduce pacea și liniște în sufletul celui decedat.
Pentru ceremoniile religioase, doamnele mai învârstă realizau un suport special pe care legau ață intinsă bine, pe care îl scufundau în ceară fierbinte.În final rezultau lumânări cu miros de fagure, ce ajută la neutralizarea alergenilor și poluanților din aer.
„Arta lumânărilor” se referă la înfloriri estetice, cum ar fi utilizarea florilor uscate în interiorul lumânărilor, ceară de lumânare în diferite flori, folosirea lumânărilor în decorațiunile de Crăciun sau de Paște, sau folosirea de colorant natural pentru un aspect mai plăcut, etc.
Fiind folosite și pentru a crea o atmosferă mai plăcută, mai liniștitoare și mai ”călduroasă”, lumânările au cele mai vaste parfumuri, cele mai cunoscute arome folosite sunt cele de citrice, lavandă, cafea, vanilie și nelipsita scorțișoară potrivită în preajma sărbătorilor de Crăciun.
Astăzi lumânările se pretează tuturor dorințelor și necesităților, având orice formă, dimensiune, culoare sau parfum, fiind un accesoriu de nelipsit în fiecare casă, dar și un element nelipsit de la marile evenimente din viața fiecăruia, precum botez, nuntă sau înmormântare.