Istoric

Se spune că săpunul ar fi primit numele de la Muntele Sapo din Roma. Cuvântul sapo, latină pentru săpun, a apărut pentru prima dată în Historia Naturalis a lui Pliniu cel Bătrân.
Nu se cunosc date exacte despre cum a fost inventat un săpun natural, când sau de cine, dar se pare că există încă de la începuturile civilizației. Săpunul era utilizat și în scopuri medicinale, oamenii dându-și seama că folosirea acestuia împreună cu apa ajutau la vindecarea anumitor boli de piele.
Efectuându-se săpături în Babilonul Antic s-a descoperit de către cercetători că babilonienii fabricau săpun încă din jurul anilor 2800 î.Hr., fiind primii cunoscători ai acestui meșteșug. Foloseau ingrediente naturale, precum grăsimile fierte și cenușa, iar produsul final îl foloseau pentru curățarea lânii și a bumcacului utilizat la fabricarea textilelor.
Mai târziu s-au găsit dovezi că și egiptenii, vechii greci sau romanii își preparau săpun din diferite grăsimi amestecate cu săruri și uleiuri.

La începutul fabricării săpunului, era o tehnică exclusivă utilizată de grupuri mici de producători de săpun. Cererea de săpun a fost mare, dar a fost foarte scumpă și a existat un monopol asupra producției de săpun în multe domenii.
În timp, rețetele pentru fabricarea săpunului au devenit mai cunoscute, dar săpunul era încă scump. Pe atunci, subprodusele vegetale și uleiurile animale și vegetale erau principalele ingrediente ale săpunului.
Prețul săpunului a fost redus semnificativ în 1791, când un francez pe nume LeBlanc a descoperit un proces chimic care a permis vânzarea săpunului pentru bani mult mai puțini.

Câțiva ani mai târziu un alt francez a identificat relații între glicerină, grăsimi și acid, ceea ce a marcat începutul fabricării moderne a săpunului. Odată cu această descoperire, săpunul a devenit și mai puțin costisitor.

De atunci, nu au existat descoperiri majore și aceleași procese sunt utilizate pentru fabricarea săpunului pe care îl folosim și ne bucurăm astăzi. Progresele au venit pe măsură ce știința chimiei s-a dezvoltat, deoarece s-a înțeles mai multe despre ingrediente.

La mijlocul secolului al XIX-lea, săpunul pentru scăldat a devenit o marfă separată de săpunul pentru rufe, săpunurile mai blânde fiind ambalate, vândute și puse la dispoziție pentru uz personal. Săpunurile lichide pentru mâini au fost inventate în anii 1970 și această invenție păstrează săpunurile în viziunea publicului.

Prezentare

Săpunul este un produs pentru curățare realizat din ingrediente naturale care pot include atât produse vegetale, cât și animale, inclusiv articole precum: grăsime animală, cum ar fi seu sau ulei vegetal precum uleiul de ricin, măsline sau nucă de cocos.

Săpunurile fabricate comercial sunt produse foarte specializate, realizate în laborator. Grăsimile animale sintetizate și uleiurile și bazele pe bază de plante sunt combinate cu aditivi chimici, dar și cu balsamuri, agenți de spumare sau coloranți, pentru a face săpunurile mai atrăgătoare pentru simțuri. Săpunurile din comerț nu pot masca pe deplin ingredientele sale cele mai murdare, inclusiv conținutul pe bază de petrol al gelurilor de duș, de aceea mici producători au ales să iși continue activitatea de fabricare a săpunurilor de casă, făcute cu ingrediente naturale, delicate cu pielea noastră.

Ingrediente naturale

Unt de Shea

Concentrația de vitamine naturale, acizi grași nesaturați și vitamina E din untul de shea, face un săpun natural să fie foarte hidratant pentru pielea ta.
Untul de shea folosit într-un săpun natural este cunoscut pentru beneficiile în tratarea pielii uscate, a petelor, a decolorării pielii, a cicatricilor și a ridurilor.

Unt de cacao

Untul de cacao ajută la vindecarea pielii și din interior spre exterior, oferindu-i o hidratare îndelungată. Conține antioxidanți naturali și contribuie, de asemenea, la duritatea săpunului, spumă stabilă, hidratare.

Ulei de măsline

Uleiul de măsline este o sursă naturală de antioxidanți, vitaminele E și A, care ajută la neutralizarea poluanților din piele. Utilizat într-un săpun natural, hidratează pielea ăn profunzi-me, lăsând-o netedă la atingere.

Ulei de cocos

Uleiul de cocos este bogat în grăsimi emoliente și, atunci când este utilizat în îngrijirea pielii, este un ulei foarte hidratant. Uleiul de cocos contribuie la duritatea săpunului și este un plus de curățare care produce bule mari și abundente.

Lavanda

Apa de lavandă are o aromă proaspătă, dulce, erbacee, florală și este utilizată pentru proprietățile sale calmante, relaxante și calmante pentru piele. 

Menta

Uleiul de mentă are o aromă puternică și fresh, fiind utilizat pentru afecțiunile pielii, lăsând o senzație de confort. Are o acțiune stimulatoare care poate ajuta la ameliorarea oboselii și vă poate ajuta să vă concentrați. Săpunul natural cu mentă poate ajuta, de asemenea, la descongestionarea pielii grase și cu tendințe de pată.

Portocale

Uleiul de portocale are note de varf dulci, proaspete, fructate si nuante radiante, senzoriale. Este un ulei vesel și răcoritor și poate ajuta la încurajarea sentimentelor de fericire și căldură. Un săpun natural cu ulei de portocale este benefic pentru acnee sau piele predispusă la pete.

Cărbune activ

Pudra de cărbune activ este fantastică pentru tenul gras, deoarece poate extrage excesul de uleiuri nedorite din piele, lăsându-o netedă și echilibrată. Un săpun natural ce conține cărbune activ oferă o exfoliere delicată și curăță în profunzime pielea. De asemenea, va absorbi uleiurile și toxinele de pe și de sub piele și astfel ajută la prevenirea acneei.

Gălbenele

Gălbenelele sunt cunoscute pe scară largă pentru proprietățile sale minunate pentru pielie. Calmează pielea iritată, calmează inflamația și zonele sensibile. Un săpun natural infuzat cu ulei de gălbenele este considerat a fi un remediu pe bază de plante foarte eficient pentru problemele pielii. Săpunul natural cu gălbenele este delicat și ajută la calmarea pielii iritate.

Bine de știut

Un săpun natural este un produs pentru curățare realizat din ingrediente naturale care pot include atât produse vegetale, cât și animale, inclusiv articole precum: grăsime animală, cum ar fi seu sau ulei vegetal precum uleiul de ricin, măsline sau nucă de cocos.

Săpunurile fabricate comercial sunt produse foarte specializate, realizate în laborator. Grăsimile animale sintetizate și uleiurile și bazele pe bază de plante sunt combinate cu aditivi chimici, dar și cu balsamuri, agenți de spumare sau coloranți, pentru a face săpunurile mai atrăgătoare pentru simțuri. Săpunurile din comerț nu pot masca pe deplin ingredientele sale cele mai murdare, inclusiv conținutul pe bază de petrol al gelurilor de duș, de aceea mici producători au ales să iși continue activitatea de fabricare a săpunurilor de casă, făcute cu ingrediente naturale, delicate cu pielea noastră.

Producători români de săpun natural
Kalari Cosmetics

Povestea acestei afaceri pleacă de la dorința membrilor familiei de a produce cosmetice din ingrediente naturale, delicate cu pielea noastră. „Familia Kalari, un economist, un biolog, un student la Arhitectură și un tânăr membru ajuns la prima decadă, am creat atelierul de produse cosmetice naturiste, handmade.” Fiecare membru al familiei are un rol important în afacere, împreună formând o echipă ce tinde spre un echilibru general.

Produsele create de ei sunt un mijloc natural de îngrijire atât a pielii, cât și a naturii, cosmeticele fiind create din ingrediente naturale, iar ambalajele fiind amabile cu natura.
Printre ingredientele săpunurilor naturale vândute de Kalari se numără: cărbunele, sarea de Himalaya, uleiul de măsline, mierea de albine, uleiul de avocado, uleiul de cocos, cacao, untul de shea sau lavanda.

Săpunul natural nu sunt singurul tip de produse cosmetice comercializate de Kalari, printre gama lor de produse se numără și creme de față, balsam de buze, creme de corp, șampon sau balsam.

Vezi produsele

 Salt&Art

Salt&Art propune o gamă de produse naturale care nu doar îngrijesc pielea, dar pot contribui și la starea de spirit, prin proprietățile sale aromaterapeutice.

Săpunul natural realizat de Salt&Art curăță și hidratează pielea, putând fi folosite atât pe față, cât și pe corp. Un săpun natural realizat de Salt&Art nu  conține substanțe nocive sau chimicale, fiind potrivit pentru toate tipurile de piele. 

Ingrediente: Uleiuri și unturi saponificate de: măsline, cocos, cacao, shea, rapiță, ricin, cânepă; argilă; pudre obținute din plante; plante decorative.

Vezi produsele

Saviatio Cosmetics

Povestea Saviatio a luat naștere din pasiunea pentru natură și natural!

Prin stilul de viata și practicile sănătoase dezvoltate în familie de-a lungul timpului (producția de siropuri naturale, ceaiuri, macerate și o dietă adecvată) alături de dorința de a împărtăși aceste obiceiuri persoanelor interesate de sănătatea lor, am decis să ne focusam ,la inceput, asupra unui produs vital din igiena omului care l-a curățat și mai important, l-a protejat de bacterii și virusuri de sute de ani : Săpunul.

Folosind ingrediente naturale procurate de la alti producători locali furnizori, au dat naștere unor săpunuri naturale ce lasă pielea era mai netedă, mai hidratată, înlăturând senzația de mâncărime și discomfort.

Vezi produsele

Freya Soap

Săpunurile Freya Soap au pornit de la idea de a crea un săpun natural de o calitate superioară, hidratant, dar care să creeze o spumă cremoasă și bogată
Promisiunea Freya este că nu doar ca pielea noastră se va simți curată și fresh, ci vom obține mai mult de atât… o vom proteja de expunerea la agenți chimici nocivi. Să vedem rezultatele 😀

Botez Lavandă

Înființată de Andreea Botez în anul 2018, având cu un lan de lavanda și 6 stupi, firma Botex&Lavandă are în prezent avem aprox 1ha cultivat cu lavandă și 117 familii de albine.

Printre produsele fabricate se numără săpunul natural cu lavandă, lumânări parfumate din ceara naturală de soia sau ceară natural de albine, săculeți cu lavandă, ceai de lavandă, miere, ulei esențial și apă florală de lavandă, bombe de baie, perne cu lavandă, roll-on și nu numai

”La Botez&Lavanda, oferim mai mult decât lavandă. Oferim o experiență fiecărui client care rămâne cu ei, fie prin amintiri, imagini, fie prin povestea noastră unică care spune produsele în mod manual.”

Vezi produsele

Prăvălia cu săpunuri

Din cauza faptului că principala piaţă din România, şi nu numai, este acaparată de produse pentru îngrijire alcătuite, în mare parte, din substanţe chimice care ne pot afecta, atât pe exterior,cât şi pe interiorul trupului, un grup de oameni minunați au pornit o mică afacere în domeniul cosmeticelor naturale – Prăvălia cu săpunuri

Toate produsele realizate formează ”o gamă care să ne protejeze, să aducă confort şi prosperitate pielii. Şi, mai ales, o gamă care ne ajută să contribuim la starea de bine a celor din jurul nostru. Iar lucrul acesta ne motivează să ne străduim mai mult, să dam mai mult şi să devenim, cu fiecare zi ce trece, o versiune mai bună a ceea ce suntem.”

Vezi produsele

Soap Me good

Pentru că un săpunul nu mai este de mult așa cum îl știam noi: un simplu produs de îngrijire, cei de la Soap Me Good ne uimesc cu modelel, formele, culorile și mirosurile săpunurilor create cu grijă din ingrediente naturale. Printre ingredientele naturale folosite în săpunuri, compuși ce hrănesc pielea în profunzime și o curăță delicat,se numără untul de cacao, uleiul de cocos, untul de shea, uleiuri prețioase de macadamia, avocado și jojoba, uleiul de rapiță si măsline, uleiul de ricin și susan și bineînțele uleiurile esențiale ce lasă un parfum delicat pe piele.

Ingredientele folosite în crearea fiecărui săpun natural de la „SoapMeGood” sunt de origine vegetală în totalitate, #wastefree , provenite din surse certificate și sustenabile. Produsele sunt testate dermatologic și nu s-au efectuat teste pe animale.

Vezi produsele

One Drop Cosmetics

Din dorința de a crea produse delicate cu pielea noastră și cu mediul înconjurător, One Drop Cosmetics a creat săpunuri naturale, din ingrediente atent selecționate pentru a ne oferi un sentiment de confort după fiecare utilizare. Fiecare ambalaj folosit pentru săpun este reciclabil și nu se folosește uleiur de palmier în niciun produs creat de ei.

Pentru că susțin comunitatea locală, majoritatea ingredientelor folosite sunt achiziționate de la alți producători locali.

Vezi produsele

Text scris de: Andreea Daniela